Škola hitne medicine za medicinske sestre i medicinske tehničare (modul 3)

pripremila: Tajana Miklin, bacc.med.techn i Anamarija Biščanin, bacc.med.techn.

U Zagrebu je 25. studenog 2016. godine održana Škola hitne medicine (3.modul) za medicinske sestre i medicinske tehničare u organizaciji Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine.

Tijekom Tečaja govorilo se o novostima u kardiopulmonalnoj reanimaciji odraslih prema smjernicama iz 2015.godine, standardiziranim postupcima u mjerenju vitalnih funkcija, procjeni i pregledu pacijenata, primjeni lijekova te medicinsko-tehničkim postupcima. Također su obrađena hitna stanja kod bolesnika s bolovima u trbuhu i krvarenjem iz gastrointestinalnog sustava, hitna stanja kod urološkog, endokrinološkog, hematološkog bolesnika te ginekoloških bolesnica. Na kraju Tečaja izvedena su dva prikaza trijaže u bolničkim i izvanbolničkim uvjetima.

Ovom tečaju trajnog stručnog usavršavanja prisustvovali su i djelatnici Centra za hitni prijem KBC Sestre milosrdnice. Osim edukacije i stručnog usavršavanja, polaznici tečaja izmjenjivali su iskustva sa svojih radilišta. Važnost ranog prepoznavanja i zbrinjavanja hitnih bolesnika, osim dobro uvježbanih postupaka u pružanju složenih intervencija, zahtjeva i teorijsko znanje. Edukacije iz područja hitne medicine pružaju čitav niz mogućnosti u uvježbavanju onih vještina koje su najpotrebnije u zbrinjavanju hitnih bolesnika.