Klinika za pedijatriju – upute roditeljima/skrbnicima

pedijatrija kbcsm1 (2)

Pripremila: Ivana Stanić, bacc.med.techn.

Klinika za pedijatriju

UPUTE ZA RODITELJE/SKRBNIKE
Dragi roditelji/skrbnici, prilikom ostanka Vašeg djeteta  u Klinici za pedijatriju, želimo Vam dati nekoliko uputa, kako bi boravak Vašeg djeteta u bolnici bio što ugodniji.

KAKO  PRIPREMITI  DIJETE  ZA  ODLAZAK  U  BOLNICU?
Jednostavnim riječima koje dijete može razumijeti, objasnite mu da će ići u bolnicu, zbog čega će ići i što ga tamo očekuje. Sakrijte svoju uznemirenost, nemojte plakati pred djetetom. Budite iskreni.

Nemojte mu govoriti da ga ništa neće boljeti, ne krijte da se u bolnici prve dane možda neće osjećati ugodno. Dijete će vam možda postaviti mnoštvo pitanja. Velik broj pitanja, od kojih na neka možda nećete znati odgovor, znak su uplašenosti i zabrinutosti. U prikladnom trenutku djetetu recite da će odgovor na neka pitanja dobiti od liječnika i medicinskih sestara u bolnici.

Uvjerite dijete da je boravak u bolnici za njegovo dobro i neophodno potreban za njegovo ozdravljenje. Objasnite mu da će boravak u bolnici trajati samo neko vrijeme, onoliko koliko je potrebno da se izliječi, i da će se, čim to bude moguće, vratiti kući.

Ukoliko bolnica omogućuje cjelodnevni ili višesatni boravak na odjelu objasnite mu da ćete ga prema dogovoru posjećivati i brinuti se za njega dok je u bolnici. Zajedno s djetetom pripremite stvari koje će ponijeti u bolnicu (najdražu igračku, društvenu igru, knjigu..)

pedijatrija kbcsm1 (1)Neke bolnice i dječji odjeli imaju poseban prostor namijenjen za igranje i druženje djece. Raspitajte se unaprijed je li to slučaj, kako biste djetetu mogli objasniti da će se tijekom boravka u bolnici moći igrati i družiti s drugom djecom, a ponegdje i pohađati školu.

BOLNIČKI  KUĆNI  RED
Poštivanje bolničkog kućnog reda i zajednička suradnja najbolje pridonosi ljepšem i ugodnijem boravku vašeg djeteta u bolnici i njegovom bržem ozdravljenju.

Prilikom dolaska na bolnički odjel obavezno se javite medicinskoj sestri koja će preuzeti vaše dijete i dati vam pisane ili usmene upute o kućnom redu i brojevima telefona na kojima možete dobiti sve potrebne informacije. Ne zaboravite prethodno isključiti mobilni telefon.

Prije ulaska u bolesničku sobu obavezno operite ruke. Donesite što manje stvari (djetetovu odjeću i papuče, najdražu igračku i probor za osobnu higijenu) i nemojte ih odložiti na djetetov krevet.

Djetetu možete donijeti hranu i piće isključivo po preporuci i uputi liječnika i medicinskih sestara koje brinu o vašem djetetu.

Nemojte hraniti drugu djecu, ma koliko im bila primamljiva hrana koju ste donijeli svom djetetu, jer njihovo liječenje i rezultati pretraga često ovise upravo o prehrani.

Za vrijeme posjeta posvetite se isključivo svojem djetetu, razgovarajte i igrajte se s njim, čitajte mu priče, utješite ga i ohrabrite. Ne zaboravite da mu je vaša nježnost najpotrebnija.

Imajte na umu da pri dolasku u posjet vašem djetetu najčešće istovremeno mogu doći dvije osobe i to samo one koje nisu bolesne (prehlađene ili sa crijevnim i kožnim infekcijama) ili su nedavno bile izložene prenosivim bolestima.

Svako je dijete osoba – a svaka osoba ima pravo na poštovanje i iskazivanje osjećaja.

Vaše dijete ima pravo da ga se zove njegovim imenom i da mu se osobe s kojima razgovara predstave imenom. Ima pravo slobodno reći kako se osjeća, zaplakati i požaliti se.

Ima pravo dobiti sva potrebna objašnjenja jezikom prilagođenim njegovoj dobi i osjećajima.

Kad god je to moguće, ima pravo suodlučivati u liječenju i zdravstvenoj njezi.

Dijete ima pravo da uz njega, kad god je to moguće, na odjelu borave roditelji. Ima pravo koristiti vlastitu odjeću, najdražu igračku i osobne predmete.

Ima se pravo igrati, upoznati drugu djecu koja imaju sličnih iskustva, razgovarati s njima i podijeliti s njima svoje osjećaje.

Kronično bolesna djeca zbog čestog i dugotrajnog boravka u bolnici imaju pravo na posebnu pažnju i sudjelovanje u sadržajima i aktivnostima sličnim onima u vrtiću ili školi.

PRAVA  RODITELJA/ SKRBNIKA  U  BOLNICI
pedijatrija kbcsm1 (3)O vašem djetetu u bolnici skrbe: liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje koje ne samo da je osposobljeno za pružanje zdravstvene skrbi, već je i posebno educirano za razumijevanje potreba i interesa djece. Zdravstveno osoblje se prema vama i vašem djetetu treba odnositi ljubazno i s poštovanjem, saslušati vas i posvetiti vam svoje vrijeme.

U vašem je interesu da pružite sve potrebne informacije o svojem djetetu i da se s jednakim poštovanjem odnosite prema zdravstvenom osoblju, ostaloj djeci i roditeljima, kao što i vi imate pravo očekivati da se s poštovanjem odnose prema vama.

Vi i članovi vaše obitelji ste važan dio tima koji skrbi o vašem djetetu. Da biste i vi mogli kvalitetno sudjelovati u donošenju odluka liječenju i zdravstvenoj njezi vašeg djeteta (pretragama, medicinskim zahvatima, terapiji), imate pravo pitati sve što vam nije jasno i dobiti odgovore na razumljiv način.

Imate pravo uvida u zdravstveni karton kao i plan liječenja vašeg djeteta. Sve informacije koje u povjerenju kažete liječnicima i medicinskim sestrama, ostat će povjerljive.

Liječnici će vam objasniti sve mogućnosti liječenja kako biste mogli bolje razumijeti rizike i moguće izbore u liječenju vašeg djeteta. Imate pravo i na drugo mišljenje, a možete donijeti i drugačiju odluku vezanu uz skrb o vašem djetetu.

Zdravstveno osoblje koje brine o vašem djetetu nastojat će zadržati dotadašnje navike vašeg djeteta tijekom boravka u bolnici (navike spavanja, odmor, igranje, učenje i druženje s članovima obitelji i prijateljima). Zdravstveno osoblje omogućiti će vam da budete uz svoje dijete, u skladu s kućnim redom dječjeg odjela.

Razumljivo je da se možete osjećati uplašeno, ljutito, usamaljeno, imati osjećaj krivnje ili umora. Stoga razgovarajte o svojim osjećajima i strahovima s liječnicima i medicinskim sestrama. Oni će vas saslušati, pružiti vam podršku i suosjećanje. Prije nego što dijete napusti bolnicu, zdravstveno osoblje će vam dati savjete o daljnjoj skrbi koju će trebati, kao i informacije o drugim osobama i mjestima gdje možete potražiti pomoć.

Info listić za roditelje/skrbnike:

pedijatrija kbcsm1 (5)Dijete možete posjećivati  svaki dan  od 10 do 21 sat.
Uz dogovor s liječnikom ovisno o zdravstvenom stanju djeteta roditelj može boraviti uz bolesno dijete tijekom cijelog dana.
Majke dojilje mogu biti smještene s djetetom u skladu s mogućnostima Klinike.
Ukoliko majka dojilja zbog bilo kojeg razloga ne može ostati s djetetom u bolnici, može dolaziti na podoj u bilo koje vrijeme.
Istovremeno bolesnika zbog prostornih  razloga može posjetiti samo jedna osoba.
Molimo da ne dolazite u posjetu ako ste bolesni.
Preporuča se, da u posjet bolesnicima ne dolaze djeca mlađa od  10 godina.
Pri dolasku u posjete, molimo da se prvo javite medicinskoj sestri koja brine o vašem djetetu.
Prije ulasku u bolesničku  sobu operite ruke.
Posjete su u prostoru dnevnog boravka.
Vrijeme posjeta posvetite isključivo svojem djetetu igrajući se i  razgovarajući.
Molimo Vas da isključite  mobitel dok ste s djetetom u sobi.
Djetetu možete donijeti osobno rublje (pidžama, kućni ogrtač, donje rublje, papuče, čarape). Roditelji koji donose osobno rublje bolesniku, brinu o zamjeni istog.
Starije dijete treba  imati  higijenski pribor (četkica za zube, pasta za zube, sapun, ručnik, toaletni papir).
Dijete dobiva bolničku hranu. Molimo vas da ne donosite hranu prije nego što se dogovorite s liječnikom i medicinskom sestrom koji se brinu o vašem djetetu.
Nije dopušteno donošenje slijedećih namirnica: hrane i čokolade s lješnjacima, orasima i kikirikijem (uključuje „Smoki“ i štapiće s kikirikijem).
Molimo roditelje da ne diraju  infuzione sisteme, nazogastrične sonde i sve ostalo – što je vezano uz medicinsko zbrinjavanje bolesnika.
Igračke koje donosite svom djetetu ne smiju biti metalne niti sitne od plastike.
Za stvari koje ostavite djetetu (igračke, mobitel, TV prijamnik i slično) ne možemo  preuzeti odgovornost.
Temeljem članka 28 Zakona o zaštiti prava pacijenata, dijete ima pravo na uvjete koji osiguravaju privatnost stoga je zabranjeno fotografiranje djece u bolesničkim sobama. U slučaju da bi djeca mobitelom slikala u bolesničkoj sobi pridržavamo pravo pohrane mobitela kod glavne sestre Klinike koji će se predati roditeljima/skrbnicima djeteta.

Svim našim malim pacijentima i njihovim roditeljima želimo ugodan boravak u KBC Sestre milosrdnice i brzo ozdravljenje !!!