Svjetski dan srca, 29. rujna 2020.

Svake godine 29. rujna obilježavamo Svjetski dan srca pozivajući naše građane da nam se pridruže na javnozdravstvenoj akciji, potičući ih na zdravi životni stil, redovito uzimanje lijekova, redovite kontrole liječnika kako bi im pomogli da žive dulje, bolje i zdravije. Kardiovaskularne bolesti (KVB) i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu, a neki od čimbenika rizika su pušenje, visoki krvni tlak, šećerna bolest, debljina, prekomjerna konzumacija alkohola.

Ove 2020. godine u održavanju javnozdravstvene akcije nas je spriječio COVID-19 koji je prvi put otkriven u gradu Wuhan, provinciji Hubei, u Kini, u prosincu 2019. i od tada se brzo proširio svijetom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. ožujka 2020. godine COVID-19 pandemiju. Kao globalna organizacija koja predstavlja kardiovaskularnu zajednicu se zalaže za otkrivanje najnovijih dokaza epidemije i potiče da moramo svi biti svjesni potrebnih mjera za zaštitu sebe i drugih kako bi se usporilo širenje bolesti.

Istraživanja pokazuju da ljudi svih uzrasta mogu biti zaraženi koronavirusom, ali neki su pojedinci više ranjivi da obole od virusa a to su starije osobe iznad 60 godina i osobe koje imaju ozbiljne kronične bolesti poput srčane bolesti, šećerne bolesti, kronične respiratorne bolesti. Simptomi infekcije mogu se pojaviti od 2 do 14 dana nakon izlaganja bolesti i uključuju grlobolju, kašalj, povišenu temperaturu a hitni znakovi upozorenja još uključuju simptome kao otežano disanje ili nedostatak zraka, bol ili pritisak u prsima. Zato je veoma važno za vrijeme epidemije educirati naše građane/pacijente na zdrav način života, omogućiti im redovite liječničke kontrole s ciljem uzimanja terapije (i eventualne korekcije) i poticati ih na  prepoznavanje alarmantnih simptoma. Svi moramo paziti na naša srca i pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti (KVB) jedući zdravu hranu, rekavši ne cigaretama, alkoholu i svakodnevno vježbajući dajući primjer mlađima, djeci.

Kao zdravstveni radnici možemo pomoći našim pacijentima i usmjeriti ih na pozitivne promjene za svoje zdravlje srca, da razumiju što je potrebno za život zdravog srca i svakodnevno djelovati na to znanjem, mijenjajući  ponašanje za bolju kvalitetu života sada i u budućnosti. Kao i proteklih godina naša Klinika za bolesti srca i krvnih žila se pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca svakodnevno radeći s pacijentima na našim odjelima i ovom zajedničkom fotografijom te porukom „Zdravim životnim stilom za zdravo srce“

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana srca: “Koristi svoje srce za pobjedu kardiovaskularnih bolesti” (“Use your heart to Beat CVD”).

Autor: Božica Leško, bacc. med. techn., glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila

https://www.world-heart-federation.org./world-heart-day