Zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju – upute

CT dijagnostikaPoštovani pacijenti,

na ovoj stranici možete pronaći upute za najčešće dijagnostičke zahvate na Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Kompjutorizirana tomografija – CT

komjutorizirana tomografija – pristanak

Kompjutorizirana tomografija je pretraga kod koje se koriste rendgenske zrake. Zračenje rendgenskim zrakama je štetno, doze zračenja kod CT pregleda su visoke. Liječnik koji Vam je odredio CT pregled smatra da je korist od pregleda veća od mogućih posljedica zbog zračenja. Kao posljedica zračenja moguće je oštećenje krvotvornog tkiva, zračenje uzrokuje veću vjerojatnost nastanka nekih zloćudnih bolesti, moguće je oštećenje rasplodnih stanica kao i ploda u utrobi majke. Iako su sve te pojave rijetke CT pregled je nužan samo kada postoji jasna dijagnostička potreba koju nije moguće riješiti drugim pregledom. Zaštita od nepotrebnog zračenja je posebno važna za pacijente mlađe od 40g., naročito djecu. Ako ste trudni pregled će se učiniti samo u slučaju da Vam je život neposredno ugrožen i ako ste na pregled i moguće posljedice izričito pristali.

U Vašem je interesu da prije pregleda priložite svu medicinsku dokumentaciju, a što uključuje sve nalaze i snimke prethodnih pretraga rentgenom (RTG), ultrazvukom (UZV), kompjutoriziranom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancijom (MR). Ovi nalazi će Vam biti vraćeni ili nakon pregleda ili zajedno s nalazom pretrage koju ste učinili.

U čekaonici Vas molimo za strpljenje, vrijeme u koje ste naručeni nije vrijeme kada će pregled biti učinjen. Pacijenti se pozivaju na pregled prema vrsti pregleda i prethodnoj pripremi, a ne po redu dolaska u čekaonicu. Prednost imaju hitni i bolnički pacijenti. U takvim uvjetima nije moguće točno odrediti vrijeme pregleda svakog pacijenta.

Molimo da dva sata prije dogovorenog pregleda ne jedete.

Do dva sata prije pregleda u jedan ili više navrata možete dobiti za popiti tekućinu koja omogućava da se razlikuju crijeva od ostalih organa. Jedina rijetka nuspojava ovog postupka može biti kratkotrajni proljev.

Za vrijeme pregleda često je potrebno u venu ubrizgati kontrastno sredstvo. Upotreba intravenoznog kontrastnog sredstva znatno olakšava postavljanje dijagnoze no može imati nuspojave. Kod nekih bolesti su nuspojave češće te ambulantno možda pregled nije moguće učiniti. Neke rijetke nuspojave zahtjevaju liječenje.

Ukoliko imate jače oštećenje bubrega kontrastno sredstvo se možda ne smije upotrijebiti. Radi procjene stanja bubrega, molimo, priložite kod dolaska na pregled nalaz kreatinina ne stariji od mjesec dana. Molimo javite se svojem liječniku radi dogovora i uputnice za laboratorij.

Ako imate hipertireozu (pojačan rad štitne žljezde) možda ne smijete primiti kontrastno sredstvo.

Ako ste alergični na jod, kontrastno sredstvo se ne smije upotrijebiti. Molimo da nas obavijestite o mogućim alergijama. Obavijestite nas ako ste imali poteškoća pri prijašnjim pregledima s ubrizgavanjem kontrasta u venu. I kod osoba koje nisu alergične injiciranje kontrastnog sredstva ima nuspojave. Gotovo svi pacijenti osjećaju prolaznu toplinu u tijelu i pritisak na mokraćni mjehur. Rijetko pacijenti mogu osjetiti lupanje srca, mučninu, povraćati, mogu se pojaviti promjene na koži sa svrbežom, sve ove pojave su kratkotrajne i bez posljedica. Vrlo rijetko može nastupiti teška alergijska reakcija s otokom grla, otežanim disanjem, smetnjama rada srca pa je izuzetno rijetko moguća smrt pacijenta.

Snimanje traje do 20 sekundi, moguće u više navrata. Vrlo je važno da za to vrijeme budete potpuno mirni i zadržite dah. Molimo Vas, pazite na upute osoblja tijekom pregleda.

Nakon pregleda zamolit ćemo Vas da u čekaonici provedete do pola sata radi moguće kasne reakcije na kontrastno sredstvo. U slučaju pojave kasnijih promjena javite se svome lječniku.

Nalaz možete podići na našem šalteru tjedan dana nakon učinjenog pregleda.

Za sve dodatne obavijesti obratite se našem osoblju. Ukoliko je u našoj mogućnosti rado ćemo Vam pomoći.

Magnetna rezonanca – MR

magnetna rezonanca – pristanak

Pregled magnetnom rezonancijom je bezbolan i bez popratnih je tegoba. Nisu poznati niti kasni štetni učinci pregleda magnetnom rezonancijom, ipak ne preporuča se pregled učiniti u prva tri mjeseca trudnoće ukoliko nije nužno.

Neka metalna strana tijela (proteze, implantati, geleri itd.) u organizmu mogu uzrokovati pretragu magnetnom rezonancijom nekvalitetnom ili se pomaknuti tijekom pregleda, stoga ponekad pregled nije moguće učiniti. Obavezni ste upozoriti medicinsko osoblje prije pretrage magnetnom rezonancijom na sve prethodne operativne zahvate i mogućnosti da u tijelu imate metalno strano tijelo. Noviji ugradbeni kirurški materijali često nisu prepreka za pregled, no u tom slučaju potrebno je imati pismenu potvrdu nadležnog liječnika – operatera.

U Vašem je interesu da prije pregleda priložite svu medicinsku dokumentaciju, što uključuje sve nalaze i snimke prethodnih pretraga rentgenom (RTG), ultrazvukom (UZV), kompjutoriziranom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancijom (MR). Ovi nalazi će Vam biti vraćeni ili nakon pregleda ili zajedno s nalazom učinjenog pregleda.

Posebne pripreme za pregled magnetnom rezonancijom nisu potrebne. Ako ste naručeni za pregled trbuha ili zdjelice molimo nemojte jesti i piti tri sata prije pregleda. Ako ste naručeni na pregled zdjelice molimo nemojte mokriti jedan sat prije pregleda.

U čekaonici Vas molimo za strpljenje, vrijeme u koje ste naručeni možda nije vrijeme kada će pregled biti učinjen. Prednost imaju hitni i bolnički pacijenti te se dogovoreni termini ne mogu uvijek ostvariti.

Prije pregleda ćete skinuti odjeću i ukloniti sve metalne predmete i predmete koji se mogu oštetiti magnetnim poljem (proteze, nakit, picering, ključeve, naočale, sat, mobitel, kreditne kartice).

Prije pregleda zdjelice primit ćete injekciju za smirivanje pokreta crijeva.

Za vrijeme pregleda ležat ćete na stolu unutar uređaja. Ako ste klaustrofobični (bojite se zatvorenog prostora) biti će potrebna dodatna priprema, a možda se pregled neće moći učiniti.

Pregled traje od pola do jednoga sata i podjeljen je u više snimanja za vrijeme kojih ćete čuti buku uređaja. Izuzetno je važno da tijekom pregleda budete opušteni i mirni, svaki pokret za vrijeme pregleda značajno kvari njegovu kvalitetu. Za vrijeme pregleda prsnog koša i trbuha morat ćete prema uputi osoblja u više navrata zadržati dah do 25 sekundi.

Tijekom pregleda može biti potrebno ubrizgavanje kontrastnog sredstva u venu. Upotreba intravenoznog kontrastnog sredstva znatno olakšava postavljanje dijagnoze, a nuspojave su vrlo rijetke. Ukoliko imate jače oštećenje bubrega kontrastno sredstvo se možda ne smije upotrijebiti. Za vrijeme pregleda biti ćete pod stalnim nadzorom našeg osoblja i ako je potrebno možete s njima komunicirati.

Nalaz pregleda možete podići na našem šalteru tjedan dana nakon učinjenog pregleda.

Za sve dodatne obavijesti molimo obratite se našem osoblju. Ukoliko je u našoj mogućnosti, rado ćemo Vam pomoći.

MSCT angiografija

MSCT angiografija – pristanak

MSCT angiografija je radiološka pretraga kojom se prikazuju krvne žile tijela uz pomoć višeslojnog CT uređaja, korištenjem rendgenskih zraka i kontrastnog sredstva. Zračenje RTG zrakama je štetno i u velikim dozama može uzrokovati oštećenje krvotvornog tkiva, spolnih stanica i ploda tijekom trudnoće kao i veću vjerojatnost nastanka nekih zloćudnih bolesti.

Pregled trudnica obavlja se samo iznimno u slučaju neposredne ugroze života.

S obzirom da su navedene neželjene posljedice iznimno rijetke i manje od neposredne koristi koju pretraga pruža, uz preporuku liječnika specijaliste, MSCT angiografija predstavlja sigurnu, brzu i za bolesnika prihvatljivu dijagnostičku metodu.

PRETRAGA: nakon skidanja odjeće i uklanjanja nepotrebnih predmeta bolesnik leži na stolu CT uređaja, a kontrastno sredstvo se injicira u dostupnu venu kroz plastičnu iglu. Snimanje nije bolno, traje svega nekoliko minuta, a tijekom pretrage bolesnik mora mirovati. Pri injiciranju kontrastnog sredstva moguć je osjećaj topline u tijelu kao i nagon na mokrenje.

KONTRASTNO SREDSTVO: može uzrokovati neželjene reakcije, od blagih (osjećaj vrućine, slabost, prolazna mučnina, nagon na povraćanje, svrbež kože, blaga vrtoglavica) koje ne zahtjevaju medicinsko postupanje do izraženijih koje su izuzetno rijetke i liječe se za to odgovarajućim ljekovima. Statistička vjerojatnost smrtonosne reakcije je 1 : 200 000 pretraga.

Kod osoba s oštećenjem funkcije bubrega moguć je razvoj kontrastom potaknute nefropatije.

Neželjenim reakcijama na kontrastno sredstvo su sklonije:

–        Osobe koje su ranije imale reakciju pri upotrebi kontrasnih sredstava

–        Bolesnici s bronhalnom astmom te alergijom na pelud, trave, perje, lijekove itd.

PRIJE PRETRAGE BOLESNIK MORA OBAVIJESTITI LIJEČNIKA:

–        O ranijim alergijskim reakcijama

–        O bolestima jetre, bubrega, srca i štitnjače

Bolesnik može od liječnika zatražiti dodatne obavijesti vezane uz angiografsku pretragu.

Bolesnik ima pravo od pretrage odustati ili je odgoditi.

Urografija

urografija – pristanak

Urografija je radiološka pretraga kojom se vrši dijagnostika urinarnog sustava (bubrega, uretera, mokraćnog mjehura i uretre).

Kod izvođenja pretrage bolesnik primi određenu dozu zračenja, zbog čega se pretraga ne izvodi kod trudnica, a postoji i mogućnost neželjene alergijske reakcije na kontrastno sredstvo.

METODA UROGRAFIJE:

Bolesnik na dan pretrage mora biti na tašte i ne smije uzimati veće količine tekućine tijekom noći.

Bolesniku se prvo učini nativna snimka abdomena, a nakon toga se injicira intravenozno kontrastno sredstvo.

Kontrastno sredstvo nam omogućava prikaz urinarnog sustava kao i procjenu funkcije bubrega, što se vidi već na prvoj snimci učinjenoj 5 minuta nakon davanja kontrasta. Kasnije se još učine snimke nakon 15 i 25 minuta, a po potrebi dodatne i odložne snimke, ponekad i nekoliko sati nakon davanja kontrasta.

NEŽELJENE ALERGIJSKE REAKCIJE:

Kontrastno sredstvo može, iako rijetko, uzrokovati neželjene reakcije uglavnom neposredno nakon injiciranja.

Te su reakcije uglavnom blage (osjećaj vrućine, mučnina i povračanje, vrtoglavica, svrbež i crvenilo kože), ali su moguće i jake reakcije s otežanim disanjem, gušenjem i gubitkom svijesti.

Takve alergijske reakcije zahtjevaju hitnu intervenciju i liječenje iniciranjem lijekova venskim putem.

U teškim slučajevima nije isključena mogućnost smrtnog ishoda, što je u današnje vrijeme upotrebom kontrastnog sredstva novije generacije, iznimna rijetkost.

Zbog toga je važno da bolesnik prije pretrage upozori liječnika na eventualne ranije alergijske reakcije ili preosjetljivost na lijekove i druge alergene.

UPUTA ZA PRETRAGU:

Dan prije slikanja mora se u 12 sati ručati, tjestenina ili žganci (može s mesom). U 6 sati popodne isto kao u podne, a u 7 sati navečer popiti 2 tablete za čišćenje crijeva. Iza toga ništa više ne jesti niti piti ujutro na dan slikanja.

Ne smije se jesti: varivo, salata, grah.