O nama

18Poštovane kolegice/kolege i svi Vi koji posjećujete naše web stranice!

želimo Vam se predstaviti u novom, promijenjenom izdanju, sa novim rubrikama i sadržajima  u kojima želimo predstaviti sestrinstvo i sve srodne profesije KBC Sestre milosrdnice. Osim toga, želja nam je približiti se i našim korisnicima/našim pacijentima, te na našoj stranici objavljivati i sadržaje namijenjene njihovim potrebama.

Ponosni smo na tradiciju i ugled naše ustanove, kao i tradiciju sestrinstva u njoj. Želja nam je nastaviti nasljeđe koje imamo, ali i dalje se razvijati i pratiti suvremene trendove i tehnologije. Naša stranica djeluje aktivno od 2009. godine i jedna je od prvih samostalnih sestrinskih web stranica pri stranicama zdravstvenih ustanova. Bez obzira što smo se i do sada trudili na što bolji način prikazivati sestrinstvo i informirati o svim našim stručnim aktivnostima, zaključili smo da možemo biti još bolji.

Nadamo se da će nove stranice opravdati povjerenje svih Vas koji ih posjećujete.

UREDNIŠTVO

 

SESTRINSTVO KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA SESTRE MILOSRDNICE

10

Sestrinstvo u KBC Sestre milosrdnice sastavni je dio ustanove sa bogatom tradicijom ali i sa svjetlom budućnošću.

U „Analima“ Bolnice je navedeno:

„Kad se ugase svjetla mnogobrojnih prozora bolnice, prozori iza kojih su medicinske sestre uvijek su osvijetljeni. Gotovo je nemoguće zamisliti bolnicu bez medicinskih sestara. Bilo je razdoblja u povijesti bolnice, kad su jedino medicinske sestre ostajale uz bolesnike. One su i danas svjedoci vraćanja životu ili umiranja, suputnici prema radosti i boli, prijatelji mnogobrojnih obitelji u posjetima“.

Sestrinstvo je tijekom  povijesti Bolnice prolazilo brojne razvojne mijene, od  pomoćnog osoblja pa sve do  samostalnih zdravstvenih profesionalaca čije je temeljno područje rada – zdravstvena njega, uz potpuno ravnopravnu suradnju sa svim ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim profesionalcima u timu koji zbrinjava bolesnika. Sestre redovnice koje su svoj djelovanje zasnivale na priučenoj njezi bolesnika i milosrđu danas zamjenjuju školovane medicinske sestre. Od medicinskih sestara sa temeljnim sestrinskim obrazovanjem, do velikog broja sestara prvostupnica, sve do diplomiranih medicinskih sestara i magistara sestrinstva.

Brojni izazovi koje nameće budućnost obvezuju medicinske sestre/tehničare na stalne napore da izgrađuju svoju profesiju i budu i dalje ponos Bolnice. Sve to će dodatno promicati razvoj i status sestrinske profesije, ali i cijelog KBC Sestre milosrdnice.

DJELATNOST FIZIOTERAPEUTA U BOLNICI

Fizioterapija je oblik terapije koja pomaže bolesnim, ozlijeđenim ili onesposobljenim ljudima oporavak pokreta i funkcije do njihovih punih potencijala.

Fizioterapeuti su zdravstveni profesionalci usredotočeni na zbrinjavanje oštećenja  i onesposobljenja, promociju mobilnosti, funkcionalne sposobnosti, kvalitetu života i potencijale pokreta kroz pregled, evaluaciju, dijagnozu i fizioterapeutsku intervenciju.

Fizioterapeutski proces uključuje program vježbi oblikovanih od strane fizioterapeuta, manualnu terapiju, manipulaciju, edukaciju i druge intervencije. Različita su područja u kojima su fizioterapeuti specijalizirani  kao ortopedija, neurologija, kardiologija, pulmologija, sport.

Fizioterapeuti čine neizostavan dio multidisciplinarnog tima te zajedno, timski s ostalim zdravstvenim profesionalcima sudjeluju u skrbi korisnika bolničke zdravstvene ustanove.

DJELATNOST INŽENJERA MEDICINSKE RADIOLOGIJE U BOLNICI

Inženjeri medicinske radiologije su posebno obrazovani stručnjaci za rad s izvorima i u zonama ionizirajućeg zračenja. Oni obavljaju širok spektar pretraga, od klasičnih radioloških pregleda do visoko sofisticiranih dijagnostičkih i intervencijskih postupaka te su osposobljeni za upravljanje skupocjenim radiološkim uređajima. Djeluju u suradnji sa specijalistom, radiologom, i izvode pretrage ovisno o liječničkim dijagnozama i kliničkim upitima te posebnim potrebama i mogućnostima svakog pacijenta. Uz suradnju s radiologom, surađuju i sa sestrama i tehničarima gotovo svih odijela KBC Sestre milosrdnice, posebno kod priprema pacijenata za pojedini pregled.