Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija od 1992. godine 10. listopada obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja. Ovaj dan prilika je da se skrene pozornost na značaj dobrog mentalnog zdravlja pojedinca, a time i cjeloukupne populacije i smanjenje stigme povezane s mentalnim bolestima. Mentalno zdravlje možemo nazvati i emocionalnim zdravljem ili blagostanjem i jednako je važno kao i tjelesno zdravlje, zapravo nedjeljivo je jedno od drugog. Osoba koja je dobrog mentalnog zdravlja sposobna je iskoristiti svoje potencijale, nositi se sa životom, igrati punu ulogu u svojoj obitelji, na radnom mjestu, među prijateljima i u zajednici.

Svake godine Dan mentalnog zdravlja se obilježava pod drugom temom i stavlja naglasak na određeni problem koji pogađa čovječanstvo. Tema ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja je suicid i njegova prevencija. Svake godine u svijetu oko 800 000 ljudi oduzme vlastiti život dok je broj onih koji to pokuša još i veći. Svako samoubojstvo je tragedija koja duboko pogađa ostavljenu obitelj, ali i zajednicu. Suicid je drugi vodeći uzrok smrti u populaciji od 15 do 29 godina na globalnoj razini.

Mentalno zdravlje može kod pojedinca dugo i cijeli život ostati očuvano i pozitivno, međutim mnogi uzroci i različite situacije mogu dovesti do manjih ili čak ozbiljnih teškoća s mentalnim zdravljem.Nitko se ne bi trebao sam suočiti i nositi s problemima mentalnog zdravlja ako do njih dođe, pomoć je potrebna i ona postoji, a tražiti je nije slabost niti sramota.

I ove godine sestrinstvo Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice prigodno je obilježilo Svjetski dan mentalnog zdravlja javnozdravstvenom akcijom s ciljem promicanja značaja dobrog mentalnog zdravlja, osvješćivanja i sprječavanja problema stigmatizacije, davanjem informacija o mogućnostima pomoći koju se može dobiti u našem KBC – u, u Klinici za psihijatriju, ali i u drugim zagrebačkim ustanovama. Mjerenjem krvnog tlaka i šećera te kratkim razgovorom obuhvaćeno je preko stotinu osoba koje su našle u krugu našeg KBC – a i uključile se u našu javnozdravstvenu akciju.

Pripremila: Elizabeta Božinović, mag. med. techn.