Izvještaj s tečaja “MENADŽMENT BOLI KOD VULNERABILNE POPULACIJE”

U Općoj bolnici  „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici, 17. listopada 2019. godine, održan je tečaj III. kategorije pod nazivom “Menadžment boli kod vulnerabilne populacije.” Tečaj je organiziralo Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije i Povjerenstvo za menadžment boli u suradnji s OB “Dr. Tomislav Bardek” u sklopu kampanje “Stop the Pain campaing”.

Ispred KBC – a Sestre milosrdnice i Povjerenstva za menadžment boli u stručnom i organizacijskom odboru bila je kolegica Marica Jerleković, a polaznice tečaja iz Zavoda za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli bile su: Emilija Lončar, Antonija Migles, Iva Pavlačić, Ines Tutić i Svjetlana Stipić.

Predavači su bili kolegice i kolege koji se u svojoj svakodnevnoj praksi susreću i rade  s bolesnicima starije životne dobi,malom djecom, kroničnim bolesnicima, bolesnicima u jedinicama intenzivnog liječenja kao i bolesnicima s  malignim oboljenjima svih dobnih skupina.

Vulnerabilnu populaciju obuhvaća najosjetljivija skupina bolesnika pa je samim time i pristup liječenju boli specifičan od različitih tehnika, vrsti lijekova i načina njihove primjene ovisno o kategoriji samih bolesnika  što zahtijeva veća znanja, iskustva i vještine nas medicinskih djelatnika.

Bol je subjektivan  osjetilni i emotivni doživljaj. Kao i ostale vitalne funkcije i bol kao peti vitalni znak potrebno je mjeriti i monitorirati.  Kako sve skupine pacijenata ovisno o dobi,spolu i obrazovanju nisu jednako sposobne kognitivno da bi procijenili bol veliku ulogu u tome ima medicinsko osoblje koje je dužno bolesnika i obitelj informirati o boli i vršiti procjenu boli prema unaprijed određenim ili dogovorenim skalama boli u njihovoj ustanovi u kojoj rade.

Važno je osvijestiti kako kod populacije tako i kod medicinskog osoblja  koliko je pravilna procjena odnosno mjerenje boli važan preduvjet za pravilno liječenje akutne boli i suzbijanje eventualne kronične boli koja može nastupiti u određenim stanjima kada se akutna bol ne procjeni i ne liječi dobro.

Medicinske sestre, tehničari i liječnici dužni su bolesniku pružiti najbolju moguću skrb i omogućiti mu da u 21. stoljeću ne trpi bol! Cilj tečaja je probuditi svijest i važnost primjene skala za procjenu boli  te primjenu adekvatne i dostatne terapije ovisno o jačini, vrsti i intenzitetu boli.

Možda ne možemo uvijek potpuno ukloniti bol, ali možemo smanjiti patnju naših bolesnika i olakšati im svakodnevno funkcioniranje te podići  kvalitetu života na razinu dostojnu čovjeka.

ZAUSTAVIMO BOL, VRATIMO OSMIJEH!

Pripremila: Svjetlana Stipić, bacc. med. techn.