Izvješće s XVIII Simpozija s međunarodnim sudjelovanjem, 13.tečaja trajne edukacije i svečanog obilježavanja 30 godina Onkološko-hematološkog društva HUMS-a

Pripremile: Branka Svetec, bacc. med. techn.; predsjednica Onkološko- hematološkog društva HUMS-a, Klinika za onkologiju i nuklearnu medicinu. KBC Sestre milosrdnice, Zagreb i Marica Miščančuk, bacc. med. techn.(stručni učitelj), dopredsjednica Onkološko-hematološkog društva HUMS-a; Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, Bolnička cesta 32; E-mail: maricamiscancuk@gmail.com 

Od 12.10. do 15.10.2016.g. u Baškoj na Krku održavao se: XVIII. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, 13. Tečaj trajne edukacije te svečano obilježavanje 30 godina Onkološko – hematološkog društva HUMS-a.

U pozdravnom govoru predsjednica Branka Svetec, osvrnula se na razvoj i ulogu ovog Društva, a svečanost su svojim sudjelovanjem uveličali doc.dr.sc. Dario Nakić, tadašnji ministar zdravlja Republike Hrvatske, dr. Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a, predsjednica HKMS-a Slava Šepec, dipl.med techn te predsjednica HUMS-a, Tanja Lupieri, mag.med. techn.

Osim eminentnih i vodećih osoba iz područja zdravstva, skup su ispred Europskog udruženja medicinskih sestara u onkologiji (The European Oncology Nursing Society-EONS), pozdravili: Andreas Charalambous, dipl, mr. sc., PGCert (Research), PhD (Oncology Nursing) i  Dimitrios Papageorgiou, RN, MSc, PhD, Head Nurse Oncology Department Euroclinic Athens, President of The Hellenic Oncology Nurses Society.

Posebno nas je razveselila čestitka koja je stigla iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar-Kitarović.

Teme Simpozija odnosile su se na: pedijatrijsku i ginekološku onkologiju, skrb za hematološkog bolesnika, edukaciju bolesnika i razne teme iz onkohematologije.

O novostima u liječenju i skrbi onkološko hematoloških bolesnika, na 13.Tečaju trajne edukacije doznali smo iz 18 stručnih predavanja i interaktivne radionice, te je predstavljen priručnik za oboljele i obitelj naziva: “Rak debelog crijeva“ autorica prim. Ljubice Vazdar, dr. med i Jasminke Miličević, dipl.med.techn..

U sklopu vrlo zahtjevnog 18. Simpozija održana su 32 stručna predavanja, 5 poster prezentacije i jedna interaktivna radionica, sa oko 190 sudionika iz Cipra, Atene, Osijeka, Virovitice, Požege, Čakovca, Varaždina, Rijeke, Pule, Zadra, Šibenika, Splita i Zagreba.

U subotu 15. 10. 2016.g. održana je i godišnja skupština Društva na kojoj je M. Miščančuk prezentirala trideset godišnju povijest Društva, prisjetivši se pri tome osoba koje su svojim radom doprinijele  na prepoznatljivosti, suradljivosti, uvaženosti i međunarodnoj povezanosti Onkološko-hematološkog društva HUMS-a.

S. Piškorijanac iznijela je kratko izvješće o radu, razmjeni studenata (Ankara-Osijek) te našim aktivnostima u EONS-u.Predsjednica izvršnog odbora B.Kapitarić ukratko je predstavila medicinske sestre koje su se istaknule u svome radu na svojim klinikama, zavodima i odjelima te podijelila prigodne poklone koje su izradile članice udruge:„Nova nada“iz Čakovca. Predsjednica Društva B. Svetec, iznijela je kratko izvješće o radu Društva u ovoj kalendarskoj godini, a tajnica ,G. Mamić, predstavila je kandidate koji su poslali svoje zamolbe za mjesta: predsjednice i  tajnice Društva. Na mjesto predsjednice izabrana je ponovo B. Svetec, a na mjesto tajnice Nataša Išlić .

Za svoj besprijekoran, dosljedan i nadasve vrijedan šesnaestogodišnji rad na mjestu tajnice, Gordani Mamić zahvalili su se svi članovi Društva i proglasili je počasnim članom Onkološko-hematološkog društva HUMS-a.

Za vrijeme postojanja ovog Društva nastala je monografija te zbornici kao vrijedni  pisani povijesni dokumenti.

Na kraju stručnog skupa, predsjednica B.Svetec, istaknula je važnost ustrajanja u edukaciji i jačanju sestrinstva kao profesije, inzistiranja na prepoznatljivosti i suradljivosti, te poticanja međunarodne suradnje, povezanosti i edukacije.