Obilježavanje Međunarodnog dana primalja u KBC – u Sestre milosrdnice

 

Dana 05. svibnja u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan primalja. Internacionalna konfederacija primalja ICM nakon prijedloga i rasprava među udrugama primalja na globalnoj razini utemeljila je ideju “Međunarodnog dana primalja“ i formalno pokrenula inicijativu o obilježavanju istog od 1992. godine.

Primaljstvo je najstarije žensko zanimanje na svijetu koje služi ženama. Tako se u Hrvatskoj prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a Elizabeta Škrobotica bila je prva zagrebačka primalja iz 1454. godine.

Neizmjerno smo ponosne što je prvo Primaljsko učilište počelo s radom 1877. godine upravo u sklopu Opće javne bolnice Sestara milosrdnica gdje je otvoreno rodilište kao vježbalište za učenice primaljstva koje živi i danas.

Stoga 5. svibnja svake godine primalje diljem svijeta raznim aktivnostima ukazuju na značajnu ulogu primalja i primaljstva. Međunarodni dan primalja je prigoda svakoj od nas da se nanovo osvrne na svoj životni poziv i njegov značaj na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Prema definiciji ICM-a primalja je priznata kao odgovoran i pouzdan profesionalac koji radi u partnerstvu sa ženama pružajući im podršku, skrb i savjet tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje samostalno, preuzimajući potpunu odgovornost, nadziru porođaj i provode skrb za novorođenče i dojenče. Ta skrb uključuje preventivne mjere, promicanje prirodnog porođaja, prepoznavanje komplikacija kod majke i djeteta, pristup medicinskoj skrbi i drugim oblicima odgovarajuće pomoći, kao i provođenje hitnih postupaka u slučaju opasnosti.

Primalja ima važan zadatak u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji, ne samo za ženu, već i za obitelj te čitavu zajednicu. Njezin posao uključuje antenatalnu edukaciju, pripremu za roditeljstvo i dojenje, a može obuhvatiti i zdravlje žena, seksualno i reproduktivno zdravlje te skrb za djecu. Primalja može djelovati na svim razinama zdravstvene zaštite, uključujući domove, zajednicu, bolnice, klinike ili zdravstvene jedinice.

Djelatnost primaljstva obuhvaća sve postupke, znanja i vještine primaljske skrbi. U provođenju svoje djelatnosti primalja je obvezna primjenjivati svoje stručno znanje, poštujući načela prava pacijenata, etička i stručna načela koja štite zdravlje stanovništva i svakog pacijenta/klijenta osobno. Sve podatke o zdravstvenom stanju pacijenta/klijenta primalja je dužna čuvati kao profesionalnu tajnu. Primalja radi u skladu s prihvaćenim standardima, zakonskim obvezama i profesionalnom etikom. Poštuje ljudsko dostojanstvo, te kulturološke i vjerske različitosti.

Svake godine naša čelna organizacija ICM motivira primalje temom kampanje. Ovogodišnja tema kampanje Međunarodnog dana primalja nosi naziv:

Primalje utiru put kvalitetnoj skrbi“. Tema kampanje naglašava vitalnu ulogu primalja i primaljstva ne samo tijekom trudnoće i poroda već i naglašava potrebu kontinuiteta kvalitetne primaljske skrbi u periodu puerperija koji čini temelje dobrog zdravlja kako za majku tako i novorođenče kroz cijeli životni vijek.

Raznim stručnim sastancima, radionicama, konferencijama u svrhu edukacije, informiranja i druženja primalje će i ove godine obnoviti znanje i usvojiti nove spoznaje u primaljstvu, razmijeniti iskustva s drugim primaljama i ostalim dionicima te osnažiti svoje djelovanje. 

Želimo informirati hrvatsku javnost o važnosti primalja u zdravstvenoj zaštiti žena, majki, novorođenčadi i obitelji kao i neizmjernoj pomoći primalja u pružanju kvalitetnije skrbi tijekom  najmoćnijeg trenutka u životu žene – porođaju.

Primalje će svojim aktivnostima 5. svibnja :

Informirati javnost o ključnoj ulozi primalja i primaljstva u smanjenju maternalnog i neonatalnog morbiditeta i mortaliteta.

Slaviti sva postignuća u primaljstvu i doprinose primalja u unapređenju spolnog, reproduktivnog, maternalnog  i novorođenačkog zdravlja.

Motivirati kreatore zakona i podzakonskih akata u svrhu provedbe promjena, kao i lobirati s ciljem osiguranja odgovarajućih sredstava za primalje, njihovo školovanje i edukaciju kao i prepoznavanje jedinstvene profesionalne uloge primalja.

Aktivnosti koje će se održavati na Klinici za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice su slijedeće:

Kroz Dane otvorenih vrata Rodilišta, uz prisutnost primalja, od 2. do 11.5.2018.godine, od 10.00 do 18.00h zainteresirani se mogu informirati o:

  •  Čarima trudnoće – od primalja: Ž. Dianek i V. Varošanec
  • Što i Vas očekuje u rodilištu?  – od primalja: M. Papeš, M. Nunić
  • Relaksaciji u porođaju –  od primalja: Bubnjar, M. Merkaš, T. Mihaljević
  • Radosti rađanja  – od primalja: B. Sumpor, L. Jurčević, I. Kinčić
  • Vašem prvom kontaktu s djetetom, Zlatni sat, KNK – od primalja: I. Jerbić, M. Podvorec
  • Kako i što činiti s djetetom, Kako dojiti? – od primalja: B. Kunina, M. Balen, A. Petrlić
  • Prijevremeno rođenom dijetu – od primalja: Z. Mikić, H. CindrićOtpustu trudnice, majke i djeteta kući – od primalja: N. Jakšić, I. Milković, B. Dimovski
  • O prigodnom druženju sa trudnicama u čekaonici – brinuti će se primalje: Ž. Pijetlović, I. Čičak, M. Koreni, D. Kekelj

Dana 08.05.2018.g. u 15.30h u Multimedijskom centru KBC Sestre milosrdnice predavanje: „Reanimacija novorođenčeta, nedonoščeta i odrasle osobe“ održati će: Tihana Magdić Turković, dr. med., Hana Cindrić, bacc. med. techn., Kristina Čokor, bacc. med. techn .

Poruku koju želimo poslati javnosti povodom Međunarodnog dana primalja je:

Mi primalje želimo da nam visoko obrazovanje bude dostupno  i omogućeno kako bi mogle napredovati u struci i tako učinkovitije pridonositi zdravlju naših žena, majki, djece i obitelji te pronatalitetnoj politici Republike Hrvatske.

Svim primaljama, diljem naše domovine Republike Hrvatske i u svijetu, ovim putem čestitamo naš dan Međunarodni dan primalja!!!

Primalje Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice