Kongres Hrvatskog Društva medicinskih sestara i tehničara vaskularne kirurgije, Opatija 2019.

Od 23. do 25. svibnja 2019. u Opatiji se održao tradicionalni godišnji Kongres Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju i Kongres Hrvatskog društva medicinskih sestara i tehničara vaskularne kirurgije s međunarodnim sudjelovanjem.

Kongres se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Naglasak je bio na multidisciplinarnosti kao poveznici između djelatnika različitih specijalnosti koji se znanstveno ili stručno bave prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem, terapijom i zdravstvenom njegom u vaskularnoj kirurgiji.

Stručne teme obuhvaćale su područja:

–        endovaskularne kirurgije,

–        venske insuficijencije,

–        prevencije kardiovaskularnih bolesti i

–        promocije zdravlja.

Sestrinski dio kongresa otvorila je predsjednica Hrvatskog društva medicinskih sestara i tehničara vaskularne kirurgije, gospođa Linda Čendak Božunović. Učenici srednje medicinske škole u Rijeci sudionike su pozdravili pjesmom na hrvatskom znakovnom jeziku „Zbog tebe.“

Osim medicinskih sestara koje zbrinjavaju vaskularne bolesnike na odjelima, ove godine na kongresu su sudjelovale i medicinske sestre instrumentarke sa svojim stručnim radovima. Uočili smo pomake i u pristupu liječenju i zbrinjavanju vaskularnog bolesnika s aspekta nutricije te procjene nutritivnog statusa i fizičkih sposobnosti.

U kategoriji slobodnih tema prezentirana su predavanja o emocionalnoj inteligenciji  medicinskih sestara, komunikaciji spram bolesnika i obitelji, komunikaciji unutar tima te o utjecaju promjena u sestrinstvu na mentalno zdravlje medicinskih sestara.

Iz Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice kongresu je prisustvovalo 5 vaskularnih kirurga i 7 medicinskih sestara. Medicinske sestre predstavile su se sa 2 rada i jednim posterom:

  1. Uloga medicinske sestre instrumentarke kod EVAR – a (Halilagić Ada, Vasilj Martina)
  2. Komunikacija medicinske sestre s bolesnikom tijekom preoperativne pripreme za potkoljeničnu amputaciju (Žužul Kristina, Kapitan Snježana)
  3. Uloga medicinske sestre pri zbrinjavanju bolesnika s potkoljeničnom amputacijom (Košta Anamarija, Pavlić Tatjana)

Osim predavanja, bile su organizirane praktične radionice suvremenog zbrinjavanja kronične rane i radionice na kojima su liječnici imali priliku šivanja anastomoza na krvnim žilama.

Za najbolje predavanje u kategoriji liječnika specijalizanata, izabrano je predavanje liječnice Hranjec iz Klinike za kirurgiju, na čemu joj iskreno čestitamo!

Nakon završetka radnog dijela kongresa, slobodno vrijeme iskoristili smo za druženje s kolegicama iz drugih bolnica Republike Hrvatske te za međusobnu razmjenu iskustava i šetnju Opatijom.

Izvješće pripremila: Elzika Radić, dipl. med. techn.