Vratimo se osnovama: uloga sestara za kontrolu bolničkih infekcija u borbi protiv COVID-19

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja, nije mogla predvidjeti zdravstvenu krizu koja će zahvatiti svijet. Krajem prosinca 2019. kineske vlasti za javno zdravstvo prijavile su nekoliko slučajeva akutnog respiratornog sindroma u gradu Wuhan u provinciji Hubei u Kini.  Bolest se danas naziva koronavirus bolest (COVID-19). Pandemija COVID-19 brzo se širi svijetom te 11.ožujka 2020. godine Ministarstvo zdravstva RH donosi Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovanu virusom SARS-CoV-2 na području čitave Republike Hrvatske. Medicinske sestre čine najveći segment zdravstvene zaštite i imaju ključnu ulogu u cijelom spektru skrbi za pacijente i borbi s ovom bolesti.

Medicinske sestre za kontrolu bolničkih infekcija KBC Sestre milosrdnice, svaka u djelokrugu svojih dobivenih zadataka,  uključene smo u strateško planiranje, rad s Kriznim stožerom KBC SM-a, edukaciju, osiguravanje dostupnosti svih raspoloživih preporuka za prevenciju nastanka i širenja bolesti te pomno pratimo preporuke HZJZ i Kriznog stožera. S pojavom prvih bolesnika i djelatnika pozitivnih na koronavirus i prepoznavanjem velike prijetnje za pacijente i zdravstvene djelatnike uspostavljamo 24 satnu dostupnost i suradnju s HZJZ zbog promptnog saznanja nalaza na SARS-CoV-2 i kontinuirane suradnje s epidemiološkom službom. Koordiniramo i organiziramo potrebna testiranja za naše djelatnike i pacijente te zaštitu istih. Zdravstveni djelatnici nalaze se na prvoj liniji odgovora na epidemiju COVID-19 te su izloženi opasnostima koje ih dovode u rizik od infekcije. Opasnosti uključuju izloženost patogenima,dugo radno vrijeme,umor, profesionalno izgaranje,stigmu te fizičku i psihičku iscrpljenost.

Stoga, vratimo se osnovama – slijedimo načela dobre higijene ruku, ne dodirujmo lice, oči, nos, usta s rukama, budimo primjer u provođenju higijene kašlja, koristimo racionalno i učinkovito zaštitnu opremu, provodimo higijenu okoline i budimo spremni na promjene.

Pripremile: Ružica Grozdek, dipl. med. techn., Tomislava Barbir, mag. med. techn.                                                Odjel za sprječavanje i kontrolu BI