UROLOŠKI SIMPOZIJ, RIJEKA 2016.godine

Priredile: Ivanka Santini, bacc.med.techn.; Alma Redžepagić, bacc.med.techn.

       U Opatiji je od 19. do 21. svibnja 2016.godine održan Urološki simpozij u organizaciji Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci i Katedre za urologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na Simpoziju je sudjelovalo pedesetak medicinskih sestara i tehničara zaposlenih na urološkim klinikama, zavodima i odjelima.

    Simpozij su svečano otvorili dosadašnji predsjednik Hrvatskog urološkog društva prof.dr.sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka doc.dr.sc. Josip Španjol i ravnatelj KBC Rijeka prof.dr.sc. Davor Štimac.

    Sudionike stručnog skupa, namijenjenog medicinskim sestrama, pozdravile su Lidija Vitas, bacc.med.tehn., glavna sestra Klinike za urologiju KBC Rijeka i glavna sestra KBC Rijeka Snježana Juričić, dipl.med.tehn. Prezentirana su dvadeset i četiri  stručna rada.

    S Klinike za urologiju KBC-a Sestre milosrdnice sudjelovale su četiri medicinske sestre sa slijedećim temama:

  • „Hitna stanja u urologiji“ (1. dio) – Ivanka Santini, bacc.med.tehn.
  • „Hitna stanja u urologiji“ (2. dio) – Alma Redžepagić, bacc.med.tehn.
  • „Prijem bolesnika s akutnom boli kod urolitijaze“ – Ana Stipančić, bacc.med.tehn.
  • „Perioperativna zdravstvena njega bolesnika oboljelih od Peronijeve bolesti“ – Drita Lisjak, bacc.med.tehn.

   Nakon prezentacije stručnih radova održana je osnivačka skupština Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara na kojoj su izabrani predsjednica Društva:  Radmila Vrbat, bacc.med.techn. glavna sestra Zavoda za urologiju KB Sveti Duh, tajnica Društva Alma Redžepagić, bacc.med.techn., glavna sestra Klinike za urologiju KBC Sestre milosrdnice i izvršni odbor Društva uroloških medicinskih sestara.

    Društvo uroloških medicinskih sestara i tehničara osnovano je unutar Hrvatskog udruženja medicinskih sestara, te je na izbornoj skupštini bila prisutna i predsjednica HUMS-a, Tanja Lupieri, mag.med.techn.

     Na ovom stručnom skupu sudionici su imali priliku steći nova znanja, te uz ugodno druženje razmjenjivali iskustva iz urološke prakse.