Tečaj trajne edukacije Onkološko-hematološkog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara

sestrinstvo kbcsm logoPripremile: Nataša Išlić, bacc.med.techn., Gordana Mamić, bacc.med.techn.

Od 15. do 17. listopada 2015. godine, u Baškoj na otoku Krku, održan je dvanaesti Tečaj trajne edukacije Onkološko-hematološkog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Na Tečaju je sudjelovalo stopedeset medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, a  otvorila ga je predsjednica Društva Branka Svetec, bacc.med.techn, iz KBC Sestre milosrdnice.

Zbog velikog pomaka u prevenciji i terapiji zloćudnih tumora, danas se na njih vrlo često gleda kao na kronične bolesti s kojima se dugo i kvalitetno može živjeti. Upravo zbog toga,  medicinskim sestrama je neophodna primjerena edukacija o novim metodama i načinima liječenja, da bi se tome prilagođavao proces zdravstvene njege.
Na Tečaju je prezentirano četrnaest vrlo kvalitetnih predavanja, organizirane su tri radionice i okrugli stol.
Poslije rasprave predsjednica Društva Branka Svetec zaključila je da su potrebni različiti oblici edukacije u cilju poboljšanja znanja i vještina medicinskih sestara u onkološko-hematološkoj specijalnosti.

Medicinske sestre danas, usprkos različitim okolnostima, nastoje zadržati kvalitetu i snagu te izvrsnost u pružanju zdravstvene njege te biti ravnopravni dio multidisciplinarnog tima koji zbrinjava onkološko-hematološkog bolesnika u skladu s najnovijim medicinskim spoznajama.
Potrebu za edukacijom jednoglasno su potvrdili sudionici 12. tečaja, pa je tradicionalno dogovoren sljedeći 13. Tečaj, koji će se održati od 12.10.2016.-15.10.2016. godine u Baškoj.

Iz KBC Sestre milosrdnice na Tečaju je sudjelovalo šest medicinskih sestara. Glavna sestra Zavoda za hematologiju Gordana Mamić održala je predavanje naziva: „Enteralna prehrana kod onkološko-hematoloških bolesnika: vitalnost je ključna“.