Svjetski tjedan glaukoma 2015. godine

kbcsm svjetski dan glaukoma 2015 izvjestaj featuredPripremila: Josipa Grgec, bacc.med.techn.; Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja RH

Nakon uspješno provedene prošlogodišnje javnozdravstvene akcije „Prepoznajmo glaukom“ te povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja organizirao je nacionalnu kampanju „Zaustavimo glaukom“ od 8.do 14. ožujka 2015.

S obzirom da je glaukom bolest koja za posljedicu ima vrlo teško i ozbiljno stanje-sljepoću te se najčešće otkrije u kasnijoj fazi kada su promjene na vidnom živcu već započele. Cilj Kampanje bio je podignuti svijest i znanje o glaukomu među građanstvom i liječnicima obiteljske medicine te razmjena iskustva među liječnicima oftalmolozima.

Kampanja je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, provedena na 19 lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Bjelovar, Karlovac, Sisak, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Virovitica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin, Požega, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci). Poruka o glaukomu kao vodećem uzroku nepovratnog gubitka vida u svijetu prenesena je putem televizijskog i radio spota te kroz stručne emisije lokalnih i nacionalnih TV mreža. Održana su i brojna predavanja o glaukomu, pacijentima i liječnicima obiteljske medicine, te stručni simpozij „Glaukomski dan u glaukomskom tjednu“ koji je okupio oftalmologe iz Hrvatske i inozemstva s ciljem razmjene iskustva i najnovijih saznanja o glaukomu.

Kako je povišeni očni tlak glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma, građani su pozvani da se odazovu besplatnom mjerenju očnog tlaka u svih 19 gradova u Hrvatskoj. Ukupan broj osoba koje su se odazvale akciji je 5 100. Kod 396 građana izmjeren je povišeni očni tlak i upućeni su na daljnju obradu. U Zagrebu je, očekivano, bio najveći odaziv građana na besplatno mjerenje očnog tlaka, njih 1 872. Na daljnju obradu, u Referentni centar KBC-a Sestre milosrdnice, upućena je 91 osoba, a odazvalo se 59 osoba.

Pregled pacijenta se sastoji od osnovnog oftalmološkog pregleda i specifičnih dijagnostičkih postupaka usmjerenih na dijagnosticiranje glaukomske bolesti. Medicinske sestre određuju vidnu oštrinu te pripremaju pacijenta za daljnji pregled ukapavanjem lokalnog anestetika ( Tetrakaina). Liječnik izvodi pregled biomikroskopom i mjeri očni tlak aplanacijskim tonometrom, a može koristiti i druge metode I-carea i tonometra po Schiotzu. Nakon toga vrši analizu očnog kuta, gonioskopiju.  Mjerenje debljine rožnice (pahimetriju), vidno polje (statičku ili kinetičku perimetriju) te optičku koherentnu tomografiju (OCT) vidnog živca izvode medicinske sestre Referentnog centra, a liječnik očitava dobivene vrijednosti/ nalaze.

Pravilnom edukacijom i prevencijom možemo djelovati na daljnji tijek bolesti stoga pozivamo sve građane, posebno one iz rizične skupine, da razgovaraju sa svojim liječnikom obiteljske medicine te da obave oftalmološki pregled.

Više informacija možete pronaći na web stranici Referentnog centra www.glaukom-hr.org