Svjetski dan hipertenzije 2014. u Zagrebu

svjetski dan hipertenzije kbcsm pedijatrija naslovnaPripremila: Slavica Bošnjak, bacc.med.techn; Klinika za pedijatriju

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe lijekovima, niti mijenjaju štetne životne navike. Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak.

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17.svibnja, a inicirala ga je Svjetska liga za hipertenziju još 2005. godine. Hrvatsko društvo za hipertenziju i ove je godine 21.svibnja organiziralo akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje su građani, djeca, roditelji i adolescenti mogli dobiti koristan savjet kako zaštititi svoje zdravlje.

Na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije sudjelovali su liječnici, medicinske sestre i učenici srednje medicinske škole Mlinarska. S Klinike za pedijatriju akciji su se odazvale medicinske sestre Ružica Begić i Savica Bošnjak, jer je u djece i adolescenata također, sve češće, prisutan povišeni krvni tlak te je potrebna pravovremena edukacija i prevencija.

Ovim akcijama želimo ojačati svijest stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i  liječenja. Dokazano je da ranim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka odgađamo i smanjujemo komplikacije koje ova bolest nosi.