Sudjelovanje medicinskih sestara i tehničara Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice na 3. međunarodnom kongresu: „ Kvaliteta, sigurnost i edukacija-imamo li viziju“

Priredila: Radić Elzika, dipl. med. tech.

Od 16. do 18. ožujka 2017. godine u Vodicama se održavao 3. Međunarodni kongres „Kvaliteta, sigurnost i edukacija- imamo li viziju“ u organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Teme Kongresa bile su:

  • Medicinska sestra u procesu akreditacije
  • Upravljanje kvalitetom u zdravstvenoj njezi
  • Izazovi obrazovanja medicinskih sestara
  • Primjena sigurnih pristupa u sestrinskoj skrbi
  • Slobodne teme

Gošća Kongresa bila je dr.sc. Sonja Kalauz te je održala predavanje naziva: “Primjena znanstvenih dokaza u sestrinsku praksu u Hrvatskoj

Sva predavanja su bila izrazito zanimljiva i edukativna, a naglasak je bio na sigurnosti bolesnika u svim segmentima bolničke i izvanbolničke skrbi. Raspravljalo se i o problemima vezanim uz školovanje medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj. Razmjenjivana su i iskustva u vođenju sestrinske dokumentacije, pogotovo u elektronskom obliku kroz različite bolničke sustave.

Kongresu su nazočili tehničari i sestre Klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice: Gabrijela Bajramović, Štefica Paljug, Elzika Radić i Robert Ivšak koji je održao predavanje naziva: “Sigurnost bolesnika u operacijskoj sali“. Tijekom predavanja, uz popratne slike, govorio je o tehničko materijalnoj opremi kirurške sale, razini edukacije medicinskih tehničara i instrumentarki, te o primjeni standarda i protokola. Istaknuo je da je sve je to garancija sigurnosti bolesnika u operacijskim dvoranama Klinike za kirurgiju.

Sudionici Kongresa su slobodno vrijeme iskoristili za međusobno druženje kao i za razmjenu kontakta i iskustva u radu.