Stručno – edukacijsko putovanje u “Hungarian Army Medical Center”

Od 17.5. do 19.5.2018. godine članovi Timova za kontrolu bolničkih infekcija sudjelovali su na stručno – edukacijskom putovanju i posjeti: “Hungarian Army Medical Center” bolnici u Budimpešti.

Edukacijsko – radni dio programa bio je ispunjen predavanjima i obilaskom bolnice. Predsjednica Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija ove bolnice, gđa Iren Kopcsone Nemeth predstavila je povijest te organizaciju i način rada djelatnika u kontroli bolničkih infekcija.

U predavanju “MDRO eradication with octenidine”, Albert  Wanilian govorio je o preporukama za smanjenje opterećenja mikroorganizama na koži bolesnika s ciljem sprječavanja infekcija kirurškog mjesta, te da se u kliničkoj praksi sve češće preporučuje provođenje mjera dekontaminacije u kućnim uvjetima prije dogovorenih operacijskih zahvata.

Ljubazni domaćini omogućili su obilazak centralne sterilizacije i hitnog prijema bolnice. Vidjeli smo prostorno – tehničke uvjete centralne sterilizacije, tehnike čišćenja, načine pakiranja, skladištenja i transporta materijala (robot za transport materijala iz sterilizacije). Obilaskom hitnog prijema mogli smo vidjeti funkcionalnu konstrukciju prostora, dostupnost opreme, sredstava, edukacijskog materijala, a samim tim i njihovu primjenu s ciljem sprječavanja bolničkih infekcija.

Predstavnica KBC Sestre milosrdnice  na ovom stručno – edukacijskom putovanju bila je Ružica Grozdek, dipl. med. techn. iz Odjela za sprječavanje i kontrolu bolničkih infekcija.

Zahvaljujemo organizatorima ovog stručno – edukacijskog  putovanja te se nadamo ponovnom druženju sljedeće godine.U konačnici, interakcija svih sudionika rezultirala je razmjeni znanja i iskustva, prijateljstvima koja će sigurno pridonijeti napretku u pružanju kvalitetne skrbi za naše bolesnike.

 

Izvješće pripremila: Ružica Grozdek, dipl. med. techn.