Simpozij “Škola atopije – Patogeneza, liječenje i njega djece s atopijskim dermatitisom”

Pripremile: Ines Birkić Belanović, bacc.med.techn., Lidija Dilenardo, med. sestra, Anđelka Brtan, dipl.ms., Željkica Čubrilović, bacc.med.techn.

0 naslovna

U organizaciji Poliklinike za dermatovenerologiju CUTIS, Dubrovnik, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Dubrovnik i Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju, a pod pokroviteljstvom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Zagreb i Hrvatske liječničke komore, 27. studenog 2013. godine u trajanju od 09:00 do 14:00 sati uspješno je održan Simpozij: “Škola atopije – Patogeneza, liječenje i njega djece s atopijskim dermatitisom” za medicinske sestre/tehničare i liječnike. Na Simpoziju su u velikom broju sudjelovali liječnici opće medicine, pedijatri, dermatolozi i medicinske sestre Dubrovačko-neretvanske županije.

Organizatorice i voditeljice tečaja bile su prim.dr.sc. Lena Kotrulja, dr.med., spec dermatovenerolg, uži spec. dječje dermatologije, dr.sc. Ana Bakija Konsuo, dr.med., Anđelka Brtan, dipl.med.techn., glavna sestra Klinike i predsjednica Udruge, Ines Birkić Belanović, bacc.med. techn., glavna sestra Dnevne bolnice, Lidija Dilenardo, med. sestra Ambulante za dječju dermatovenerologiju i Željkica Čubrilović bacc.med.techn., glavna sestra Zavoda Klinike i Tajnica Udruge.

S obzirom na veliku učestalost atopijskog dermatitisa u dječjoj populaciji odlučili smo u Dubrovniku organizirati simpozij koji bi donio bitne informacije o etiopatogenezi bolesti, dijagnostici, kliničkoj prezentaciji, epidemiologiji, te o liječenju i njezi kože djece oboljele od ove česte bolesti. Također, posebna pozornost posvećena je potrebi eliminacijske dijete kod dokazane preosjetljivosti na hranu, a organizirane su i dvije interaktivne radionice u kojima su sudionici dobili upute o pravilnoj primjeni terapije i njezi kože, te nutricionističko savjetovanje s posebnim naglaskom na dojenačku dob, u smislu primarne i sekundarne prevencije.

Simpozij je vodio interdisciplinarni tim stručnjaka: dva specijalista dermatovenerologije, klinički imunolog i alergolog, nutricionist, klinički psiholog i dvije medicinske sestre. Prvi dio sastojao se od seta predavanja, a drugi dio je praktični dio sastavljen od dvije radionice.

Radionica I: prikaz pravilne primjene lokalne terapije, primjena vlažnih povoja, te upute o neophodnoj primjeni neutralnih masnih pripravaka svakodnevno.

Radionica II: hipoalergena dohrana, eliminacijska prehrana, nutricionističko savjetovanje.

Simpozij je bodovan od Hrvatske komore medicinskih sestara, pasivni sudionici su dobili 6 bodova, a aktivni sudionici 10 bodova. Tečaj je bodovan i od strane Hrvatske liječničke komore.