Simpozij Društva medicinskih tehničara gipsera HUMS – a i Društva za ortopediju i traumatologiju HUMS – a

Dana 20. rujna 2019. godine u Bjelovaru je održan Simpozij Društva medicinskih tehničara gipsera i Društva za ortopediju i traumatologiju. Simpozij je otvorio predsjednik Društva medicinskih tehničara gipsera, Mario Gašić. Otvaranje skupa uveličalo je Hrvatsko obrtničko radničko kulturno – umjetničko društvo „Golub“.

Simpozij je okupio pedesetak medicinskih tehničara gipsera iz većina hrvatskih bolnica i kolege iz UHC Ljubljana.

Teme ovoga simpozija bile su usmjerene na:

  • vrste prijeloma kod djece,
  • zdravstvenu njega djeteta u koksofemoralnom gipsu,
  • sportske ozljede koljena kod djece,
  • zbrinjavanje bolesnika s kompartment sindromom i ulogu gipsera,
  • stres i zlostavljanje medicinskih sestara na radnom mjestu (hitni prijemi) i
  • primjenu inhalatornih analgetika pri repozicijama i gipsanju.

Osim prisustvovanja stručnom dijelu, predavanjima i radionicama, imali smo priliku upoznati i medicinske tehničare gipsere iz susjedne Republike Slovenije. Posljednjih nekoliko godina upozoravamo na problem nepostojanja standardiziranog školovanja za medicinske tehničare gipsere u Republici Hrvatskoj. U susjednoj Republici Sloveniji svi medicinski tehničari koji rade na poslovima gipsanja, obavezni su završiti tečaj u trajanju od 6 mjeseci. Po završetku stječu naziv „ortopedski tehnolog“.

Pažnju su nam zaokupila i predavanja kolega, medicinskih tehničara gipsera iz Klinike za traumatologiju. Refik Behrić i Matej Peharec u svom su predavanju prikazali tehnike postavljanja koksofemoralnog gipsa uz video prikaz slučaja. Ova je tehnika zanimljiva za vidjeti, pogotovo mlađim kolegama, jer se rijetko postavlja u praksi. Imali smo priliku vidjeti i dušični oksidula u spremniku, koji se pokazao izrazito dobar analgetik pri repozicijama radijusa.

Pauze između predavanja iskoristili smo za druženje i uspostavu kontakata s ostalim kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

Izvješće pripremili: Nino Jančinec, Marko Tolić, Stefan Relić