Radionica za medicinske sestre i tehničare invazivne i intervencijske kardiologije

U Zagrebu je od 11. do 12. veljače 2019. godine održana dvodnevna radionica za medicinske sestre/tehničare Dijagnostičko – terapijskog odjela za invazivnu i intervencijsku kardiologiju (Cath lab). Cilj radionice bio je pružiti medicinskim sestrama mogućnost, koje nemaju veliko iskustvo u katlabu, da prošire svoja dosada stečena znanja o načinu rada u katlabu te da steknu nova iskustva i spoznaje o radu u zoni ionizirajućeg zračenja, zaštiti od zračenja, primjenjivim RTG projekcijama tijekom procedure i primjeni lijekova u novim vaskularnim pristupima u intervencijskoj kardiologiji. Stručnim predavanjima i radionicima prisustvovale su medicinske sestre i tehničari intervencijskih katlaboratorija iz Zagreba, Rijeke, Opatije, Zadra, Splita, Dubrovnika te kolegice iz Slovenije iz intervencijskih centara u Ljubljani, Mariboru i Izoli.

Prvog dana stručno predavanje održao je liječnik Joško Bulum koji je, uz način rada u katlabu, govorio i o povijesti invazivne i intervencijske kardiologije, a o intervencijama medicinskih sestara, prije i post proceduralnom postupku i sestrinskoj dokumentaciji govorio je Krešimir Libernjak, bacc. med. techn. Drugog dana radionice predavanje je održao liječnik Vjekoslav Tomulić upoznavši medicinske sestre/tehničare s upotrebom novih materijala, mogućim komplikacijama, intervencijskim mehanizmima te vrstama lezija na koje nailazimo tijekom procedure.

1

Tijekom oba dana radionice održane su vježbe na simulatorima gdje smo imali mogućnost vježbati, kao tijekom procedure, intervencije na krvnim žilama – koronarnim arterijama i perifernim femoralnim arterijama. Na završetku drugog dana radionice svim sudionicima podijeljene su potvrdnice za uspješno pohađanje radionice.

Značenje riječi: Simulator – umjetno izrađen uređaj za vježbanje koji oponaša prirodne uslove. Lezija – oštećenje tkiva zbog traume ili bolesti.

IMG-20190213-WA0001

Pripremila: Danijela Sorić Noršić, medicinska sestra