Pravodobnom edukacijom pacijenata do smanjenja mogućih komplikacija kod primjene antikoagulantnih lijekova

PRP-imageBožica Leško, Lidija Ban. KBC Sestre milosrdnice, Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za kardiologiju.

Ključne riječi: antikoagulacijska terapija, edukacija bolesnika.

Citation: Cardiol Croat. 2014;9(9-10):490.

Antikoagulantni lijekovi smanjuju mogućnost stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama i srcu. Osobito su važni u prevenciji i liječenju venske tromboze, plućne embolije, srčanih aritmija, nakon infarkta miokarda te nakon zamjene srčanih zalistaka. Antikoagulantno liječenje može imati značajne nuspojave te je nužno njegovo nadziranje. Rezultat mjerenja se izražava kao INR (engl. International Normalized Ratio-međunarodni omjer normalizacije). Za većinu je pacijenata ciljana vrijednost INR-a između 2,0 i 3,0. Kada je INR manji od 2,0 povećava se rizik stvaranja ugrušaka, a kada je veći od 3,0 povećava se rizik od krvarenja.

Kako bi se izbjegle neželjene reakcije u bolesnika važna je edukacija o mogućim neželjenim komplikacijama i načinu uzimanja lijeka. S edukacijom se započinje odmah prilikom uvođenja lijeka tijekom boravka pacijenta na odjelu.

Vodeća sestrinska dijagnoza je: Neupućenost pacijenta u posebnosti primjene peroralnih antikoagulacijskih lijekova u/s nedostatkom specifičnog znanja. Ciljevi vezani za sestrinsku dijagnozu su da će pacijent razumjeti važnost redovitog uzimanja antikoagulacijskijh lijekova i pridržavati se uputa, redovito kontrolirati laboratorijske parametre, redovito pratiti izlučevine, znati zašto mora biti oprezan u konzumiranju namirnica bogatih vitaminom K i koje su to namirnice, znati koja stanja mogu smanjiti ili povećati djelovanje lijekova te pravodobno i pravilno reagirati u slučaju pojave komplikacija.