Posjet Beču: „The Semmelweis Day“

Davne 1818. godine, dana 1. srpnja, rodio se Ignaz Semmelweis, liječnik porijeklom iz Mađarske koji je, radeći u porodiljskoj klinici Bečke bolnice, kada je svaka deseta žena umirala tijekom porođaja od babinje groznice, otkrio da higijena ruku zdravstvenih djelatnika, poglavito liječnika, sprječava tu, tada smrtonosnu, zaraznu bolest.

Njegovo otkriće, iako u potpunosti revolucionarno, isprva nije nailazilo na odobravanje liječnika jer su smatrali da, s obzirom na status gospode koji uživaju, njihove ruke ne mogu biti prljave. Premda je nesretno skončao i do zadnjega trenutka bio neshvaćen, godinama kasnije njegova se tvrdnja pokazala istinitom.

Povodom 200. – te godišnjice rođenja Ignaza Semmelweisa, 1. srpnja 2018. godine, u Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Medizinischer Universitätscampus (Beč) obilježen je „The Semmelweis Day.“

Picture1

Medicinske sestre i liječnici iz cijeloga svijeta koje se bave sprječavanjem i suzbijanjem bolničkih infekcija posjetile su Beč i prisustvovale stručnom druženju u sklopu kojega je bio organiziran i edukativni posjet medicinskom muzeju te brojne druge stručne aktivnosti.

Iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice obilježavanju „The Semmelweis Day“ prisustvovala je Tomislava Barbir, mag. med. techn., glavna sestra Odjela za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.

Izvješće pripremila: Tomislava Barbir, mag. med. techn.