Obilježili smo Svjetski dan srca

U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, 28. rujna 2018. godine, obilježen je Svjetski dan srca.

Obilježavanje Svjetskog dana srca (svake godine 29. rujna) predstavlja najveću manifestaciju Svjetske kardiološke federacije koju podržavaju svi članovi i partneri diljem svijeta. Organizira se  niz edukativnih aktivnosti, kontrolnih pregleda građana, sportskih aktivnosti, šetnji, ali i koncerata s ciljem podizanja svijesti javnosti o srčanožilnim bolestima.

Klinika za bolesti srca i krvnih žila

Klinika za bolesti srca i krvnih žila

Srčanožilne bolesti (bolesti srca i moždani udar) i dalje su vodeće na listi bolesti sa smrtnim ishodom i svake godine odgovorne su za 17,5 milijuna preranih smrti, a očekuje se da će do 2030. godine njihov broj narasti na 23 milijuna.

Ove se godine, kao i prethodnih,  Klinika za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, uz  Hrvatsku udrugu kardioloških medicinskih sestara, pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

Tijekom javnozdravstvene akcije građanima, pacijentima i posjetiteljima KBC-a Sestre milosrdnice mjerio se krvni tlak, šećer u krvi, tjelesna težina i visina, izračunavao se indeks tjelesne mase, kardiovaskularni rizik te su se dijelile jabuke s porukom: “Ljubav umjesto soli da srce ne boli”, zdravi keksi “srca” izrađena spretnim rukama medicinske sestre Ivane Tomašić te edukativni letci.

Liječnici su građane  savjetovali o redovitom uzimanju lijekova, kontroli vrijednosti kolesterola u krvi te prestanku pušenja i dozvoljenom unosu alkohola i soli.

Fizioterapeuti Klinike za bolesti srca i krvnih žila ukazivali su na važnost održavanja fizičke aktivnosti  i pokazivali vježbe koje građani mogu svakodnevno izvoditi  kod kuće.

O unosu zdrave hrane, pripremljene s manje šećera i soli, te njihovim zamjenama građane je savjetovala naša gošća, nutricionistica Martina Linarić.

Na kraju akcije održana je edukativna radionica za medicinske sestre – Priprema zdravih slastica i zamjena za iste.

Ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji  odazvalo se 215 građana u vremenu kroz tri sata.

Cilj Svjetske kardiološke federacije je  smanjiti preranu smrtnost uzrokovanu srčanožilnim bolestima diljem svijeta. Zajedno sa svojim članstvom vjeruju u svijet u kojem će zdravlje srca predstavljati osnovno ljudsko pravo za svakoga, te biti temeljni element globalne zdravstvene pravde,  jer svaki je otkucaj važan.

Zato je ovogodišnji  moto Svjetskog dana srca  “prigoda da sebi nešto obećaš: da ćeš kuhati i jesti zdravije, više vježbati i poticati svoju djecu na tjelesnu aktivnost, reći ne pušenju, jednostavno obećanje… “za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca. Obećaj ( ) svome srcu.”

Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se osvjestiti javnost o rizicima kardiovaskularnih bolesti, važnosti prevencije ovih bolesti i da razmisle o sljedećem: “unesemo li nekoliko manjih promjena u naše živote, možemo živjeti dulje, bolje i za svoje srce zdravijim životom”.

 www.worldheartday.org

Pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić