Obilježili smo Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija je 10. listopad proglasila Svjetskim danom mentalnog zdravlja te su ga ove godine djelatnici Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice prigodno obilježili javnozdravstvenom akcijom.

Svjetski dan mentalnog zdravlja svake godine stavlja naglasak na određeni problem s kojim se susreću različite populacijske skupine.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mentalno zdravlje označava stanje blagostanja u kojem osoba ostvaruje svoje potencijale. To je stanje u kojem se osoba može nositi s normalnim stresovima u životu, produktivno raditi te pridonositi svojoj zajednici i društvu u cjelini. Mentalno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja kako pojedinca tako i zajednice. To ne označava jednostavno odsustvo psihičke bolesti već mnogo više od toga. Briga za um jednako je važna kao i briga za fizičko zdravlje. Zapravo, jedno ne može biti zdravo bez onog drugog.

Dobro mentalno zdravlje preduvjet je optimalnog funkcioniranja pojedinca te je njegovo održavanje ključno za dug, zdrav i kvalitetan život. Kada je mentalno zdravlje dobro, ono poboljšava kvalitetu života, a kada je loše, onemogućava osobu da živi normalan život.

Svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje osnovnih informacija o istom (definicija i prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja, pružanje psihološke prve pomoći odnosno pravovremene emocionalne podrške te pružanje informacije koje potiču na traženje pomoći zajedno s ustanovama i udrugama koje pomoć mogu pružiti).

Uz upozorenje o stalnom povećanju broja i oblika mentalnih poremećaja i važnosti spoznaje o prisutnosti same bolesti, poruka ove javnozdravstvene akcije ide i u smjeru destigmatizacije oboljelih od mentalnih bolesti i njihovih obitelji ali i stručnog osoblja koje radi s oboljelima.

Izvješće pripremila: Ana – Marija Kolarić, Klinika za psihijatriju