Obilježen Svjetski dan srca

Pripremila: Martina Dušak, dipl.med.techn.

Svjetski dan srca je događaj utemeljen od Svjetske kardiološke federacije, a održava se 29. rujna svake godine. Obilježavanje toga dana svake godine ima različitu tematiku koja se odnosi na ključna pitanja i teme vezane uz zdravlje srca, a sve u cilju boljeg informiranja ljudi širom svijeta o bolestima srca i njihovoj prevenciji.

Obilježavanju Svjetskog dana srca pridružio se Centar za hitni prijem i Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Sestre milosrdnice. Oni su organizirali javno zdravstvenu akciju tijekom koje su građani mogli izmjeriti krvni tlak, puls, vrijednost šećer u krvi, odrediti kardiovaskularni rizik te se savjetovati s liječnikom. Ovoj javno zdravstvenoj akciji pridružili su se učenici i nastavnici Srednje škole za medicinske sestre Vinogradska koji su dijelili edukativne letke Hrvatske kuće srca. Fizioterapeuti Klinike za bolesti srca i krvnih žila su u ovoj akciji ukazivali na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji srčano-žilnih bolesti.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za 2015.godinu, prvi uzročnik smrtnosti u Republici Hrvatskoj su bolesti cirkulacijskog sustava, s 25 694 umrle osobe ili 47,40% ukupno umrlih, od čega su 41,67% muškarci, a ostatak žene.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana srca bio je: “Pokreni svoj život”, a njime se građane želi potaknuti na usvajanje zdravih životnih navika kao što je zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, ne pušenje i izbjegavanje alkohola.