Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Svake godine 17. studenog, diljem svijeta, obilježava se, još od 2008. godine, Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (World Prematurity Day), obavijen ljubičastom bojom, simbolom nade, ohrabrenja i suosjećajnosti, s ciljem podizanja razine svjesnosti o izazovima i poteškoćama koji se javljaju usporedo s prijevremenim rođenjem te promicanjem prava prijevremeno rođene djece.

Prijevremeni porođaj roditeljstvo stavlja na kušnju: sreću zamjenjuju strepnja i strah a roditeljima se često čini da su izgubili svoju roditeljsku ulogu. Ipak, prijevremeno rođena djeca, složit će se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici, u sebi kriju nevjerojatnu borbenost i snagu te nas, iz dana u dan, uče važnim životnim lekcijama.

Važnosti podučavanja i senzibilizacije javnosti o prijevremenom rođenju svjesni su i zdravstveni djelatnici Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Zato su, 17. studenog 2017. godine, Klinika za ženske bolesti i porodništvo, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje, uz podršku predstojnika Klinike, prof. dr. sc. Krunoslava Kune i pročelnice Zavoda, doc. dr. sc. Snježane Gverić – Ahmetašević, Vere Divjak, bacc. med. techn., glavne sestre Klinike, i Biserke Ninković, bacc. med. techn., glavne sestre Zavoda, te Ured za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite, uz podršku rukovoditeljice, prim. mr. sc. Vesne Čerfalvi, obilježili Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju imajući na umu koliko će to značiti roditeljima nedonoščadi i vrijednom multidisciplinarnom timu koji skrbi o nedonoščadi u KBC – u Sestre milosrdnice. Podršku su nam pružili i učenici Škole za primalje Zagreb, koja se nalazi u krugu naše Bolnice, pod vodstvom Josipe Bajan, primalje, bacc. med. techn., njihove mentorice.

Druženje se nakon podjele promotivnog materijala i razgovora s posjetiocima KBC – a Sestre milosrdnice nastavilo u Biblioteci Klinike za ženske bolesti i porodništvo uz prigodno predavanje naziva Sestrinska komunikacija i pristup roditeljima nedonoščeta: kako smanjiti strah i stvoriti povjerenje  Sane Šavorić, bacc. med. techn. i Vere Divjak, bacc. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić