Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Svake godine, 17. studenog, obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju s ciljem upoznavanja javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji.

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice svake godine obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju dijeljenjem edukativnih materijala i pozivanjem roditelja i djece na zajedničko druženje ispred bolnice.

Ove godine, 16. studenog, medicinske sestre i primalje Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje novorođenčadi obilježile su Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju ispred bolnice gdje im se pridružilo i nekoliko „palčića“ i njihovih roditelja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedonoščetom se smatra svako dijete koje je rođeno prije 37. tjedna trudnoće. Dijete rođeno između 34. i 36. tjedna trudnoće smatra se kasnim nedonoščetom, ono koje je rođeno između 28. i 33. tjedna trudnoće umjerenim nedonoščetom, a ono koje se rodilo prije isteka 28. tjedna trudnoće ekstremnim nedonoščetom. Sva prijevremeno rođena djeca zahtijevaju intenzivnu i kontinuiranu skrb. U Hrvatskoj se godišnje  rađa oko 2000 prijevremene djece, dok svako peto dijete zahtjeva intenzivnu skrb u jedinici intenzivnog liječenja.

Liječnici i medicinske sestre Zavoda 24 sata dnevno brinu o teško bolesnoj djeci s jednim zajedničkim ciljem – što bolji oporavak sa što manje posljedica.

Pripremile: Monika Pjevalo, dipl. med. techn. i Sana Šavorić, bacc. med. techn.