Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u KBC Sestre milosrdnice

Pripremila: Valerija Matleković, ms. i  Ana Jnček, ms. (Centar za hitni prijem)

Svake se godine 07. travnja obilježava kao Svjetski dan zdravlja, a tema ovogodišnje javnozdravstvene kampanje je depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk).

Ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pridružio se i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice organizirajući akciju mjerenja krvnog tlaka i pulsa, određivanjem šećera u kapilarnoj krvi i savjetovanjem građana o pravilnoj prehrani i zaštiti mentalnog zdravlja.

Što je depresija?

Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji raspoloženja u dužem trajanju, koji utječu na osobnost i sve aspekte života, a pogađa sve dobne skupine.

Ona uzrokuje tjeskobu i može utjecati na sposobnost obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih radnji. Depresija je izlječiva, međutim ako se ne liječi ona može ljude onesposobiti za rad i sudjelovanje u obiteljskom životu i životu zajednice.

Škola je prva institucija koja ima ulogu u sprječavanju i uočavanju depresije. Slijedi dom, radno mjesto i zdravstvene ustanove. U Europi trenutačno boluje svaka  dvadeseta osoba, dok će  svaka četvrta u nekom trenutku svojeg života doživjeti depresivnu epizodu. U najgorem slučaju, depresija može dovesti i do samoubojstva što je česti uzrok smrti.

Ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja s porukom „Razgovarajmo o depresiji” Svjetska zdravstvena organizacija želi potaknuti ljude širom svijeta da naprave taj toliko važan prvi korak prema boljem životu, da potraže savjet i dobiju medicinsku pomoć ukoliko im je potrebna.