Obilježavanje Svjetskog dana srca u KBC – u Sestre milosrdnice 27. rujna 2019.

U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice 27. rujna 2019. od 10 do 13 sati obilježen je Svjetski dan srca.

Svake godine akcija ima različiti moto, a ovogodišnji moto Svjetskog dana srca je obećanje srcu: „Budi heroj srca.“

Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se osvjestiti javnost o rizicima i važnosti prevencije srčanožilnih bolesti. Srčanožilne bolesti (bolesti srca i moždani udar) i dalje su vodeće na listi bolesti sa smrtnim ishodom i svake godine odgovorne su za 17,9 milijuna preranih smrti.
I ove se godine Klinika za bolesti srca i krvnih žila uz Hrvatsku udrugu kardioloških medicinskih sestara pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca.

Tijekom javnozdravstvene akcije građanima, pacijentima i posjetiteljima KBC – a Sestre milosrdnice mjerio se krvni tlak, šećer u krvi, tjelesna težina i visina, izračunavao se indeks tjelesne mase, procjenjivao kardiovaskularni rizik. Liječnici su građane savjetovali o redovitom uzimanju lijekova, kontroli vrijednosti kolesterola u krvi te prestanku pušenja i dozvoljenom unosu alkohola i soli. O unosu zdrave hrane, pripremljene s manje šećera i soli, te njihovim zamjenama građane su savjetovale nutricionistice Službe za dijetetiku i prehranu.. Kod građana je proveden upitnik, analizirani su dob i spol, indeks tjelesne mase (ITM), tjelesna aktivnost, podaci o pušenju i ostali čimbenici rizika srčanožilnih bolesti.
Akciji je prisustvovalo 177 građana, njih 59 je izmjerilo krvni tlak i šećer u krvi a 118 građana (25=muškaraca; 93=žena) je uz krvni tlak, šećer, ITM odgovaralo na upitnik o tjelesnoj aktivnosti, pušenju i ostalim čimbenicima rizika.

Od ukupno ispitanih 25 muškaraca dobili smo pozitivne odgovore da njih 15 su tjelesno aktivni; 7 su pušači; 2 imaju dijabetes; 6 imaju povišeni krvni tlak; 3 imaju povišeni kolesterol i njih 14 imaju ITM veći od 25kg/m2.

Od ukupno ispitanih 93 žena dobili smo pozitivne odgovore da njih 58 su tjelesno aktivne; 14 su pušači; 8 imaju dijabetes; 21 imaju povišeni krvni tlak,18 imaju povišeni kolesterol i njih 58 imaju ITM veći od 25kg/m2.

Za istaći je da se veći broj žena odazvao preventivnoj javnozdravstvenoj akciji i to skoro četiri puta više nego muškaraca. Je li to pokazatelj da žene više od muškaraca brinu o svome zdravlju?
Poruka ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dan srca je da svaki obeća svome srcu, da bude Heroj srca, da je svaki otkucaj važan i da učini nekoliko pozitivnih promjena za svoje srce.

Ključne riječi: Svjetski dan srca, javnozdravstvena akcija, srčanožilne bolesti

Izvor: www.worldheartday.org, www.world-heart-federation.org

Izvješće pripremila: Božica Leško, bacc. med. techn.

Fotografije: Nedjeljko Đurić, Foto KBCSM