Mjesec listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50-e godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim pa čak i dvadesetim godinama.

Što je rak dojke? 

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće, stoga je nužno što ranije otkriti bolest, jer rano otkriveni rak dojke uz optimalno liječenje izlječiv je u preko 90% slučajeva.

Tijekom cijele godine, a posebno tijekom mjeseca listopada, nastoji se skrenuti pozornost javnosti na rak dojke i važnosti preventivnih pregleda. 
Povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke u Gospiću je 14. listopada 2017. godine održana manifestacija Milenijska fotografija ružičaste vrpce. Milenijskom fotografijom ružičaste vrpce na simboličan način se daje podrška oboljelima i ukazuje na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Medicinske sestre KBC Sestre milosrdnice, kao članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara, sudjelovale su u javnozdravstvenoj nacionalnoj akciji snimanja Milenijske ružičaste vrpce koju je organizirao Savez udruga protiv raka dojke, a kao podrška oboljelima od raka dojke.

Rak dojke je nemilosrdna i svakodnevna stvarnost!

Drage kolegice, odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje! Nemojte zaboraviti na redovite samopreglede, mamografije i ultrazvuke.

Pripremile: Ružica Grozdek, dipl.med.techn., Elizabeta Božinović, bacc.med.techn