Medicinske sestre i tehničari Klinike za kirurgiju prisustvovali seminaru „Sterilizacija iza kulisa“

Dana 10. ožujka 2018. godine, u prostorima KBC – a Zagreb, održan je međunarodni seminar: „Sterilizacija iza kulisa,“ u organizaciji Hrvatske udruge medicinske sterilizacije (HUMS – a).

Hrvatska udruga medicinske sterilizacije djeluje već više od 30 godina s ciljem edukacije zdravstvenih djelatnika iz područja sterilizacije te unapređenjem sterilizacije kao osnovnog temelja svake zdravstvene ustanove.                                                                                                     

Cjelodnevnom Seminaru prisustvovale su medicinske sestre i tehničari iz svih dijelova Hrvatske, a s Klinike za kirurgiju. KBC – a Sestre milosrdnice prisustvovalo je sedam medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Na početku Seminara prisjetili smo se povijesti dezinfekcije i sterilizacije, najvažnijih postupaka u prevenciji bolničkih infekcija, u svijetu i u Hrvatskoj. Potom smo se upoznali sa suvremenim standardima prostornog uređenja centralne sterilizacije, na primjerima europskih klinika i bolničkih centara. Istaknuta je važnost održavanja uređaja po specifikacijskim normama.

Predstavljeno je istraživanje opremljenosti sterilizacijskih jedinica provedeno u Hrvatskoj.                  Rezultati govore da su  parni sterilizatori (autoklavi) najviše u upotrebi. Slijede ih etilen – oksid sterilizatori te sterilizatori plinskom plazmom vodikovog peroksida. Autoklavi se prvenstveno najviše upotrebljavaju iz financijskih razloga jer za sterilizaciju koriste vodenu paru, što ih čini jeftinijim od ostalih oblika sterilizacije. U istraživanju je navedena i prosječna starost sterilizatora u hrvatskim bolnicama koja iznosi 18 godina.

Među ostalim, saznali smo koje se nove tehnologije koriste pri pranju i pripremi instrumenata za sterilizaciju i kako se po završenoj sterilizaciji instrumenti pohranjuju i transportiraju. Raspravljali smo o položaju medicinskih djelatnika koji rade u sterilizaciji u odnosu na ostale medicinske sestre u zdravstvenim ustanovama. Složili smo se da postoje predrasude kako djelatnici u sterilizaciji nisu ravnopravni ostalim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade na bolničkim odjelima.

Govorilo se o primjeni komunikacijskih vještina i znanja između medicinskih sestara i tehničara koji rade u sterilizaciji te ostalih članova tima te o izazovima koje ista nosi.

Na kraju smo zaključili da su nam svima zajedničke dvije stvari: stara oprema i neadekvatni prostori. Uvjereni smo da će uprave bolnica znati prepoznati problematiku neodgovarajućih prostora i uvjeta u kojima se održavaju sterilizacijski ciklusi.

Izvješće pripremio: Kristian Halužan, bacc. med. techn.