„Ljubičasti dan“ – 26. ožujka – dan pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom

„Ljubičasti dan“ ili „Purple Day“  akcija je pokrenuta 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. Javnim progovaranjem o svojoj bolesti, Cassidy je željela smanjiti osjećaj usamljenosti i izolacije koji je učestalo prisutan kod osoba s epilepsijom, a javlja se kao posljedica društvene stigmatizacije i nerazumijevanja bolesti. Od tada se u ovu akciju uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je „Ljubičasti dan“  proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji. U Hrvatskoj se obilježava od 2010. godine.

Ove godine povodom „Ljubičastog dana“ u Hrvatskoj su se održale brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti koje su  se održale u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC – a Sestre milosrdnice.

I ove je godine, 26. ožujka, Odjel za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovao u organiziranju ovog događaja održavajući prigodne manifestacije na Klinici u kojima su sudjelovali pacijenti, roditelji, liječnici, medicinske sestre i tehničari. U znak potpore i solidarnosti medicinske sestre i liječnici Odjela za neurologiju i epileptologiju Klinike za pedijatriju sudjelovali su 25. ožujka 2018. godine i u manifestaciji „Bicikliraj za epilepsiju“ te druženjem s građanima grada Zagreba na Europskom trgu dijelili promidžbene materijale, među kojima i letke s preporukama kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj.

Ovogodišnja manifestacija održala se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović  i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, čime je manifestacija stavljena na razinu javnozdravstvene akcije od nacionalne vrijednosti.

Izvješće pripremila: Kristina Kužnik, mag. med. techn., Klinika za pedijatriju