Klinika za urologiju: Međunarodni dan sestrinstva u vrijeme pandemije

U spomen na utemeljiteljicu i začetnicu modernog sestrinstva, Florence Nightingale, rođene 12. svibnja 1820. godine, već dugi niz godina diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. Upravo na 200. obljetnicu njezinog rođenja, njoj u čast, Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije proglasio je 2020. godinu „Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja“.

Međunarodni dan sestrinstva ove godine bit će obilježen na sasvim drugačiji način, zbog globalne pandemije izazvane virusom COVID – 19, čija je pojava promijenila živote ljudi cijeloga svijeta. Privikavajući se na novonastalu situaciju, izmjene u načinu rada, strah i neizvjesnost s kojima se susrećemo, ali ipak s veseljem – slavit ćemo naš dan.

Međunarodni dan sestrinstva jedan je od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Svijet sestrinstva obiluje izazovima i otvoren je za sve koji žele sudjelovati u izgrađivanju spoznaja o najplemenitijoj profesiji u svijetu, uz činjenicu da potreba za medicinskim sestrama nikada nije bila veća.

Klinika za urologiju ove je godine prihvatila izazov u borbi protiv virusa COVID – 19 te je prenamijenjena u operacijsko – intenzivistički centar za kirurško liječenje i zbrinjavanje suspektnih ili oboljelih pacijenata. Reorganizacijom prostora operacijskog bloka, postintenzivne jedinice i jednog odjela, smanjen je smještajni kapacitet klinike za 2/3.

Dio naših medicinskih sestara i dalje skrbi o urološkim pacijentima, u sada otežanim uvjetima i skučenom prostoru na samo jednom odjelu naše klinike i hitnoj urološkoj ambulanti, koristeći operacijske sale Klinike za ženske bolesti i porodništvo i Klinike za kirurgiju. Drugi dio sestara u timu koji skrbi o suspektnim ili pozitivnim pacijentima – naši su junaci na prvoj liniji, a to su: Tomislav, Sandra, Marija, Ivana, Sanjin, Sena, Marina, Andrea, Tea i Matea. U pružanju izvanredne zdravstvene zaštite, uz potpunu zaštitnu opremu koja ih štiti, ali im otežava rad, profesionalno i odgovorno odrađuju svoj posao. Dok s dozom straha, za sebe i svoje najmilije, oblače zaštitnu opremu svjesni su da se bez adekvatne i cjelovite zdravstvene skrbi naši bolesnici ne mogu ozdraviti.

Na Međunarodni dan sestrinstva želimo se zahvaliti svim medicinskim sestrama i tehničarima na izuzetnim naporima i predanom radu u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi, uz nadu da ćemo iz ovog izazova izaći bogatiji za jedno veliko životno iskustvo.

Sretan nam Međunarodni dan sestrinstva!

Ivana Golubić, bacc. med. techn.

Ana Meštrović, bacc. med. techn.

Alma Redžepagić, dipl. med. techn.