Izvještaj: Simpozij „Sprednji očesni segment – diagnostika in zdravljenje“

Medicinske sestre Klinike za očne bolesti KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovale su na simpoziju medicinskih sestara i tehničara Slovenije u oftalmologiji koji se održao 6. ožujka 2020. godine u Ljubljani. Naziv simpozija bio je „Sprednji očesni segment – diagnostika in zdravljenje“.

Teme ovogodišnjeg simpozija bile su vezane uz bolesti prednjeg segmenta oka. Simpozij je bio podijeljen u tri dijela i prezentirano je desetak tema. U predavanjima su, uz oftalmološke sestre, sudjelovali i liječnici oftalmolozi kao i medicinski trener.

U prvom dijelu simpozija predstavljene su teme refraktivnih operacija, kvaliteta i sigurnost pacijenta kod operacije katarakte sa stajališta medicinske sestre, te prevencija neželjenih posljedica za pacijenta. Također, prezentirana je organizacija rada medicinskih sestara u operacijskoj sali, od raspodjela poslova do zbrinjavanja materijala i vođenja potrebne dokumentacije.

U drugom dijelu održana su predavanja o keratokonusu gdje smo ponovili anatomiju rožnice, dijagnostiku i kirurške metode. Kod transplantacije rožnice govorilo se o ulozi sestre pri samom operacijskom postupku i potrebnoj dobroj komunikaciji unutar tima.

U trećem dijelu simpozija govorilo  se o problematici suhog oka.

Simpozij je završio temama o ulozi medicinskog trenera, te o ulozi dobrog psihofizičkog zdravlja medicinskog osoblja što rezultira većom sigurnošću i boljom brigom za pacijente.

Na kraju simpozija uručena su priznanja kolegicama za njihova dostignuća i uspjehe tijekom prošle godine u njihovom djelokrugu rada.

IMG_20200306_143137

Izvještaj pripremile: Ivona Grgić, med. sestra, Klementina Rinkovec, med. sestra