Izvještaj sa X. kongresa Pedijatrijskog društva HUMS-a

10 kongres pedijatrijsko drustvo kbcsmPripremila: Kristina Kužnik, bacc.med.techn; i Jospia Čorić, bacc.med.techn; Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice

Od 16. do 19. listopada u Dubrovniku  je održan  X. kongres Pedijatrijskog društva HUMS-a zajedno s XI. kongresom Hrvatskog pedijatrijskog društva čime se nastavlja duga tradicija zajedničkog sudjelovanja liječnika i medicinskih sestara u kreiranju bolje zdravstvene skrbi o zdravlju djece. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

Pedijatrijsko društvo aktivni je član mreže pedijatrijskih društava Europe, a glavne smjernice rada Društva su: promocija zdravlja, prevencija nesreća i bolesti te sigurnost djece u bolnici, obitelji i široj društvenoj zajednici.

Na Kongresu su sudjelovale 122 medicinske sestre iz Republike Hrvatske i inozemstva, a  predstavljeno je šezdeset i devet stručnih radova i dvadeset osam  postera. Svi sažeci su tiskani u časopisu „Paediatria Croatica“.

Iz Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice sudjelovalo je 5 medicinskih sestara:

  • Josipa Ćorić, bacc.med.techn., glavna sestra Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice je bila član izvršnog odbora Kongresa;
  • Kristina Kužnik, bacc.med.techn., dopredsjednica Pedijatrijskog društva HUMS-a, je bila u stručnom organizacijskom odboru, a održala je i predavanje naziva „Posebnosti zdravstvene skrbi djece s multiplom sklerozom“.
  • Klemenitna Gerovac, bacc.med.techn., održala je predavanje naziva:  „Neurofibromatoza tip 1-prikaz bolesnika“;
  • Snježana Stanić, bacc.med.techn. je imala poster prezentaciju naziva: „Prikaz bolesnika s opsežnim promjenama na koži nakon primjene homeopatskih pripravaka“
  • Slavica Bošnjak, bacc.med.techn.

Sudionici Kongresa su uz ugodno druženje razmjenjivali stručna znanja i iskustva te doprinijeli unapređenju sestrinstva u pedijatriji.