Izvještaj sa Tečaja trajne edukacije „Menadžment boli u neurokirurškom sestrinstvu“

featuredPripremila: Mirjana Šestak, medicinska sestra; Kliinika za neurokirurgiju

Dana 8.svibnja 2015. održan je Tečaj trajne edukacije namijenjen neurokirurškim medicinskim sestrama i tehničarima. Održan je u predavaonici Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre Milosrdnice.

Tečaj je organizirala Udruga medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske i Klinika za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice. Prisustvovalo je 60 medicinskih sestara i tehničara s Klinika za neurokirurgiju cijele Hrvatske. Interes je bio mnogo veći, međutim broj mjesta je bio ograničen.

Tečaj je, uz pozdravni govor, otvorila predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske, Biljana Kurtović, mag. med. techn. U pozdravljanju okupljenih pridružili su joj se: prof.dr.sc.Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice, Biserka Režek, dipl.med.techn., glavna sestra KBC Sestre Milosrdnice, prof.dr.sc.Danko Velimir Vrdoljak, sanacijski upravitelj KBC Sestre Milosrdnice i gđa. Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

U prvom bloku predavanja gosti su bili liječnici neurokirurzi, neurolozi i anesteziolozi koji su govorili o boli kao petom vitalnom znaku te o liječenju boli u neurokirurgiji. Sa neurološke te neurokirurške strane je prikazano kako okupirati bol te operacije na području kralježnice koje smanjuju i otklanjaju bol koja je  glavni i vodeći simptom u bolestima intervertebralnog diska. Prije pauze za ručak prikazan je prijenos uživo zahvata u operacijskoj dvorani – epiduralnu steroidnu inflitraciju su izvodili prof.dr.sc Krešimir Rotim i prof.dr.sc Boris Božić, a sve je detaljno objašnjavao, tijekom samog zahvata, prof.dr.sc. Tomislav Sajko.

Nakon pauze za ručak uslijedio je niz predavanja kojima je cilj bio prikazati sestrinske intervencije i procjenu boli, koji čine osnovu sestrinske prakse te načine umanjivanja ili otklanjanja boli kod neurokirurških bolesnika. Predavanja su održale medicinske sestre Klinike za neurokirurgiju te Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice i medicinske sestre KBC Zagreb.

Održana je i je radionica diplomiranog fizioterapeuta, Ivana Anzulovića, naziva: „Fizikalna terapija kod lumbalnog bolnog sindroma“ gdje su praktično prikazane vježbe za očuvanje kralježnice.

Po završetku Tečaja održan je sastanak upravnog odbora Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske.

Cilj ovog Tečaja je bio prikazati pravilni menandžment boli koji je od iznimne važnosti u valoriziranju zadovoljstva neurokirurškog bolesnika i kvalitete rada cijelog zdravstvenog tima. Također, cilj je bio utvrditi i proširiti znanja i vještine, poboljšati kvalitetu rada, a u svrhu boljitka neurokirurških bolesnika.