Izvještaj sa 2. PNAE kongresa – Glasgow 2013

2013-pnae-glasgow-logo

Pripremile: Kristina Kužnik,bacc.med.tech., Nikolina Taradi bacc.med.tech.

U Glasgowu je od 7. do 8.lipnja 2013. godine održan 2. PNAE kongres ( kongres Europskog pedijatrijskog društva medicinskih sestara ). Na Kongresu je sudjelovalo oko 150 medicinskih sestara iz cijele Europe, uz nekoliko medicinskih sestara iz Južnoafričke Republike i Sjedinjenih Američkih Država.

Stranice Kongresa

Kroz dva dana Kongresa prezentirano je ukupno 57 usmenih izlaganja, od toga 7 predavanja prezentirali su eminentni profesori sestrinstva Royal College of Nursing iz Londona i predsjednici Pedijatrijskog društva medicinskih sestara Velike Britanije, Nizozemske, Belgije, Grčke i Švedske. Uz navedeno prezentirano je 50-tak postera s aktualnim temama iz područja pedijatrijskog sestrinstva iz raznih zemalja.

Tijekom Kongresa govorilo se i raspravljalo o kvalitetnoj komunikaciji, smjernicama i protokolima u radu, pozitivnim i negativnim stavovima vezano za sestrinsku dokumentaciju, mogućim incidentima i pogreškama u radu, te mjerama prevencije i smjernicama postupanja i praćenja istih (spriječavanje pogreški u svim segmentima terapijskih postupaka, identifikacijske narukvice za djecu, kvalitativni i kvantitativni standardi vezano uz osoblje, itd.).

Poruka većine prezentacija bila je vrlo jasno naglašena, a odnosila se na sigurnost djece u bolnici, u obitelji, te u široj društvenoj zajednici.

Na Kongresu se naglašavala važnost profesionalnosti, pridržavanja smjernica i protokola za postupke zdravstvene njege, s ciljem postizanja maksimalne razine sigurnosti djeteta i kvalitete zdravstvene skrbi.

Pedijatrijsko društvo HUMS-a,  na Kongresu su predstavile medicinske sestre iz KBC Sestre milosrdnice: Kristina Kužnik, bacc.med.tech. i Nikolina Taradi, bacc.med.tech., te kolegica Dragica Beštak, bacc.med.tech. iz KBC Zagreb.

Tim iz KBCSM, Klinike za pedijatriju, Kristina Kužnik, bacc.med.tech. i Nikolina Taradi, bacc.med.tech prikazao je poster prezentaciju „RECOGNITION OF A MILD BRAIN INJURY DURING SPORTS IN CHILDREN“. Usmeno predstavljanje postera izazvalo je konstruktivnu raspravu u trajanju 10-tak minuta, gdje je zaključak bio da je potrebno naglasiti važnost pravovremenog prepoznavanja traume mozga kod djece sportaša diljem svijeta.

Slijedeći 3. Kongres PNAE održati će se u Rimu u lipnju 2015.godine. Boravak u Engleskoj završio je razgledom Glasgowa i Škotske uz prekrasne taktove gajdi.