Izvještaj s tečaja III. kategorije: „Dišite s astmom“ organiziranog povodom obilježavanja Svjetskog dana astme

Pripremile: Maja Horvat, bacc.med.techn., Sandra Ježovita, bacc.med.techn.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana astme 02.05.2017.godine u Dječjoj bolnici Srebrnjak održan je tečaj III. kategorije pod nazivom: „Dišite s astmom“ za liječnike, medicinske sestre i tehničare. Teme Tečaja bile su: „Astma danas i sutra“, „Kvaliteta života u djece s astmom“, „Važnost kontrole okoliša u djece s astmom“ te „Alergen-specifična imunoterapija u liječenju djece s astmom“.

Astma je najčešća kronična bolest u djece i često utječe na kvalitetu života djeteta. Suvremene metode dijagnosticiranja i liječenja astme te pravilno korištenje profilaktičkih lijekova preduvjet su za postizanje potpune kontrole bolesti i smanjenja čestih odlazaka liječniku. Poznavanje posebnosti astme, njezino pravodobno dijagnosticiranje i liječenje nužan su preduvjet za rast i razvoj djeteta.

Kroz predavanja i edukativne radionice unaprijedili smo znanje o liječenju, prevenciji i kontroli bolesti, te važnosti sporta i zdrave prehrane. Nakon završenih predavanja u krugu bolnice su bile razne radionice i zabavni program na kojem su sudjelovala djeca koja boluju od astme i njihovi roditelji, polaznici osnovnih i srednjih škola te ostali zainteresirani.

Na tečaju su sudjelovale i medicinske sestre Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, Maja Horvat, bacc.med.techn. i Sandra Ježovita, bacc.med.techn.