Izvještaj s Interaktivnog tečaja EKG-a za medicinske sestre 21.1.2015

Tecaj EKG 2015 KBCSM featuredPripremili: Mira Pavličić dipl.med.techn.; Ivica Benko, dipl.med.techn.; Mihaela Horvat, bacc.med.techn.; Martina Kralj, bacc.med.techn.; KBC Sestre milosrdnice, Klinika za unutarnje bolesti

Dana 21. siječnja 2015. godine u KBC Sestre milosrdnice organiziran je prvi u nizu Interaktivnih tečajeva EKG-a za medicinske sestre naziva: „Sestrinske intervencije kod poremećaja srčanog ritma“.

Tečaju je prisustvovalo 35 medicinskih sestara iz KBC Sestre milosrdnice te nekoliko zagrebačkih bolnica i ostalih zdravstvenih ustanova, koje se u svom svakodnevnom i neposrednom radu susreću s elektrokardiografijom i/ili monitoriranjem pacijenata. Zbog interreakcije sudionika broj sudionika je bio ograničen, a zbog iznimno velikog interesa, Tečaj će se održati 11. i 25. veljače 2015. godine.

U ugodnom i neformalnom druženju Multimedijskog Centra KBC Sestre milosrdnice prezentirane su osnove elektrokardiografije i monitoriranja srčane akcije, s klasičnim primjerima iz sestrinske prakse i naglaskom na najčešće probleme i pogreške. U dvije sesije prezentirani su najčešći bradikardni i tahikardni poremećaji srčanog ritma te načini njihove detekcije i analize, kao i osnovne sestrinske intervencije kod istih. Posebno zanimljivim pokazale su se interaktivne vježbe, gdje su polaznici Tečaja aktivno sudjelovali u analiziranju poremećaja srčanog ritma i raspravi oko najčešćih pitanja.

kbcsm - tecaj ekg

U incijalnim testiranjima (prije početka tečaja) medicinske sestre riješile su uspješno 54,6% testa, dok su nakon završetka tečaja, isto testiranje riješile sa 77,1% uspjeha. Ukupno gledajući zabilježen je napredak grupe od 22,5%. Moramo napomenuti da se radilo o mješovitoj grupi polaznica i polaznika s više od 70% medicinskih sestara intenzivne skrbi, hitne službe i anestezije. Najveći napredak je zabilježen kod medicinskih sestara srednje stručne spreme (25%), a nešto manji bio je kod prvostupnica sestrinstva (22,5%). Uspoređujući napredak polaznika u odnosu na radno mjesto vidljivo je da su svoje znanje najviše unaprijedile medicinske sestre koje rade u nekoj od operacijskih sala ili invazivnoj dijagnostici (43,8%). Zbog malog broja polaznika u prvoj grupi, obrađeni podaci nisu relevantni, ali će biti pomno praćeni i kumulirani sa sljedećim tečajevima.

Po završetku Tečaja, provedena je provjera znanja koja se sastojala od pitanja iz anatomije i fiziologije, osnova monitoriranja, analize elektrokardiograma i srčanih aritmija i najčešćih sestrinskih postupaka. Sudionici su pozitivno riješili 81,0% ispita.

Detaljnija analiza rezultata ispita može se pregledati u grafičkom prikazu u nastavku.

Zaključno možemo reći da se radilo o korisnom tečaju sa vrlo dobrim napretkom polaznika i pozitivnim povratnim informacijama.

Čestitamo polaznicima grupe 1!