Izvještaj s 8. Simpozija Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST)

Pula1Pripremili: Milena Fiket, dipl.med.techn. i Igor Pelaić, dipl.med.techn.

U Puli, hotel Histria, od 23. do 24. listopada 2015. godine održan je 8. simpozij HDMSARIST-a na kojem je sudjelovalo osamdeset medicinskih sestara iz Republike Hrvatske.

Teme predavanja i radionica odnosile su se na rad u intenzivnim jedinicama, probleme s kojima se susreću transfuzijski sustavi u Republici Hrvatskoj kao i teme vezane za sepsu i mikrobiologiju. Tijekom Simpozija organiziran je i posjet OB Pula te upoznavanje s organizacijom sestrinske službe.

Simpoziju su nazočile medinske sestre i tehničari KBC Sestre milosrdnice: Milena Fiket, Ana Ivančić Roić, Valentina Kišak, Igor Pelaić, Natalija Hlupić, Danijela Greganić, Darija Krčmar, Martina Matekalo, Antonija Migles i Maja Krivak.

Medicinske sestre Zavoda za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC Sestre milosrdnice održale su usmeno izlaganja naziva: „Primjena Anaconda sustava u intenzivnom liječenju“ te predavanje koje se odnosilo na ulogu medicinske sestre u postupku budne kraniotomije.

Tijekom pauza Simpozija koristili smo priliku za razmjenu iskustava s kolegicama i kolegama iz  drugih intenzivnih jedinica sa ciljem unaprijeđenja zdravstvene skrbi za bolesnike.