Izvještaj s 5. međunarodnog kongresa medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske

kbcsm izvjestaj opatija 2015-10 (9)Pripremila: Radić Elzika, dipl.med.tech.

U Opatiji, u hotelu Palace Bellevue,  održan je od 1. do 4.10.2015.g. 5. Međunarodni kongres medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji.

Gosti predavači bili su iz Rusije, SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a sudjelovale su medicinske sestre i tehničari iz cijele Hrvatske, Europe, Rusije i SAD-a. Kongresu su nazočile medicinske sestre i tehničari iz kirurške poliklinike, Klinike za kirurgiju KBC sestre milosrdnice, koje rade u endoskopskim ambulantama.

U prvom dijelu Kongresa govorilo se o novostima u endoskopiji i gastroenterologiji koje su primjenjive su i u našim prilikama. U drugom dijelu Kongresa bile su organizirane dvije radionice koje su se odnosile na:

  1. Dezinfekciju, sterilizaciju i skladištenje u endoskopiji.
  2. Intervencije medicinske sestre kod polipektomije, hemostaze, dilatacije i ERCP-a.

Modeli korišteni u praktičnom dijelu radionice bili su biološkog podrijetla te se kao takvi mogu primjenjivati u svakoj zdravstvenoj ustanovi za edukaciju medicinskih sestara u endoskopiji.

Na kraju radnog dijela, održana je skupština Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji  na kojoj je podnesen godišnji  izvještaj o radu Udruge.