Izvještaj s 5. kongresa Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara

0Pripremila: Božica Leško, bacc.med.techn.; Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za kardiologiju, KBC Sestre milosrdnice

U Zagrebu, u hotelu Westin, je od  06. do 09.11.2014. godine održan 5. kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara/tehničara (HUKMS-a) s međunarodnim sudjelovanjem.

Vodeće teme Kongresa su bile:

 • Intezivna i akutna kardijalna skrb;
 • Prevencijska kardiologija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika;
 • Invazivni i neinvazivni postupci u kardiologiji;
 • Transplantacija srca;
 • Slobodne teme.

Cilj Kongresa je bio razmjena iskustava i novih znanja te širenje i očuvanje suradnje oja već postoji ili će se razviti na našim susretima, kongresima i sve u svrhu  stvaranja temelja za razvoj sestrinstva kao profesije.

Kongresu je prisustvovalo oko 200 medicinskih sestara/tehničara iz Republike Hrvatske i iz susjednih zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije. Sudjelovali su i pozvani gosti predavači, medicinske sestre : D. Fitzsimons (Belfast, UK), C. Jennings (London, UK), F. Astin (Leeds, UK), D. Carroll (Boston, USA) te liječnici kardiolozi iz bolnica u Republici Hrvatskoj.

Tijekom Kongresa održano je četrdeset i sedam predavanja, predstavljeno dvanaest postera,  održana prezentacija kampanje naziva: „Oživi me“, a održane su i tri radionice pod nazivom;

 • Prevencija stresa
 • Neinvazivna ventilacija
 • Znanstvena istraživanja i radovi u sestrinstvu

Trećeg dana Kongresa održana je izborna skupština na kojoj su izabrani članovi upravnog  odbora, predsjednik i dopredsjednik HUKMS-a te predsjednici radnih skupina:

1. Radne skupine za invazivnu i interventnu kardiologiju, aritmije i elektrostimulaciju srca;

2. Radne skupine za prevenciju kardiovaskularnih bolesti;

3. Radne skupine za srčano zatajenje;

4. Radne skupine za intenzivnu kardiološku skrb;

5. Radne skupine za edukaciju.

Za člana upravnog odbora ispred KBC Sestre milosrdnice izabrana je Božica Leško, za predsjednika Radne skupine za invazivnu i interventnu kardiologiju, aritmije i elektrostimulaciju Ivica Benko. U rad radnih skupina uključene su i druge medicinske sestre/tehničari Zavoda.

Nagradu za najbolji poster dobili su predstavnici: OB Zadar, UKC Ljubljana i KBC Zagreb.

Medicinske sestre/tehničari Zavoda za kardiologiju, Klinike za unutarnje bolesti, KBC Sestre milosrdnice i ove su godine aktivno sudjelovali na Kongresu s četiri prezentacije i to:

 1. I. Benko, G. Hursa, G. Spitek  održali su predavanje naziva: „Komplikacije elektrofizioloških intervencija“;
 2. B. Leško, L. Ban održale su predavanje naziva: „Pravovremenom edukacijom pacijenata do smanjenja mogućih komplikacija kod primjene antikoagulacijskih lijekova“;
 3. R. Brezak, M. Horvat, I. Kuserbanj, M. Ipša, A. Kelava održale su predavanje naziva: „Planiranje zdravstvene njege bolesnika s akutnim koronarnim sindromom“;
 4. M. Kralj, M. Pavličić, R. Čosić, T. Kos, K. Arbanas održale su predavanje naziva:      “ Uloga medicinske sestre u jedinici za intezivnu kardijalnu skrb“.