Izvještaj s 2. simpozija Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a

Dana 26. svibnja 2018. godine, u domu zdravlja Centar, ZS Siget, povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, održan je 2. simpozij  pod nazivom: „Jedno putovanje završava da bi se drugo moglo nastaviti,“ u organizaciji Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a.

Stručni i organizacijski odbor pozvao je članove Društva oftalmoloških medicinskih sestara/tehničara s  Klinike za očne bolesti KBC Sestre milosrdnice da se pridruže ovogodišnjem simpoziju.

U uvodnom dijelu, tajnik Društva, Hrvoje Kaurin, bacc. med. techn., pozdravio je sve prisutne i poželio dobrodošlicu te predstavio teme Simpozija. Simpozij je bio organiziran u dva dijela.

Okosnica prvoga dijela Simpozija bila je koordinacija transplantacije – kako sve počinje, psihološka i fizička priprema pacijenta za transplantaciju te preoperativna i postoperativna sestrinska skrb za pacijenta. U ovom dijelu impozijka medicinske sestre OB „Dr. Tomislav Bardek“ iz Koprivnice održale su predavanje o eksplantaciji organa u njihovoj bolnici.

Drugi dio Simpozija odnosio se na edukaciju transplantiranih pacijenata. Medicinske sestre iz Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., održale su predavanje „Transplantacija rožnice kroz povijest do danas,“ u kojem su govorile o transplantaciji rožnice, njenoj eksplantaciji, pohranjivanju, povijesti transplantacije te postoperativnoj skrbi i uspješnosti same operacije.

Nakon predavanja održao se okrugli stol na temu: „Status medicinskih sestara u transplantaciji“ u kojem smo prošli sve teme Simpozija te diskutirali o samim temama.

Na samom kraju održana je skupština Društva za transplantaciju solidnih organa HUMS – a te evaluacija Simpozija.

Izvješće pripremile: Iva Kruljac, bacc. med. techn. i Martina Žorac, bacc. med. techn., Klinika za očne bolesti, KBC Sestre milosrdnice