Izvještaj sa 12. Osječkih uroloških dana

U razdoblju od 11. do 13. svibnja 2017. godine u Osijeku je održan simpozij naziva: „12. Osječki urološki dani –  5. Osječki  nefrološki dani“ uz 4. sekciju medicinskih sestara i tehničara urologije i nefrologije.

Simpozij se održao u hotelu „Osijek“ u organizaciji Zavoda za urologiju KBC – a Osijek i Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnice Osijek, uz podršku studentske sekcije Medicinskog fakulteta Osijek. Nazočne je pozdravila glavna sestra Zavoda za urologiju KBC-a Osijek Ana Brežnij bacc. med. techn., te je ujedno čestitala svim medicinskim sestrama i tehničarima Dan sestrinstva. Ispred Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara HUMS-a skupu se obratila tajnica Alma Redžepagić bacc. med. techn. Prigodnim riječima nazočne je pozdravila Nevenka Begić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC – a Osijek i ujedno otvorila sestrinsku sekciju.

Cilj Simpozija bila je razmjena stajališta i iskustava, mogućnost obnavljanja i proširivanja znanja iz urologije i nefrologije. Teme urološke i nefrološke sekcije bile su transplantacija bubrega, urolitijaza i urološka onkologija. Teme sestrinske sekcije odnosile su se na zdravstvenu njegu uroloških i nefroloških bolesnika.  Svojim radovima  pridružile su se i medicinske sestre i tehničari patronažne zdravstvene zaštite DZ Osijek, te Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i Zavoda za onkologiju KBC – a Osijek.

Na sestrinskoj sekciji je prezentirano ukupno 18 radova. S Klinike za urologiju KBC – a Sestre milosrdnice sudjelovale su dvije sestre sa svojim radovima:

  • „Uloga medicinske sestre u liječenju bubrežnih kamenaca“, autorice Alme Redžepagić
  • „Edukacija o vježbama mišića dna male zdjelice nakon operacija prostate“, autorice Ivanke Santini

Drugog dana održavanja sestrinske sekcije Skup je pozdravio tajnik Hrvatskog urološkog društva docent Igor Tomašković i sve prisutne pozvao na „6. Urološki kongres i 2. Kongres Društva uroloških medicinskih sestara i tehničara HUMS-a koji će se održati u Poreču u razdoblju od 12. do 15.10.2017. godine.

Pripremila: Ivanka Santini, bacc. med. techn.