Izvještaj s 11. Međunarodnog kongresa HDMSARIST – a

Od 19. do 22. travnja 2018. godine u Solarisu u Šibeniku održavao se 11. Međunarodni kongres HDMSARIST – a (Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije) koji je već tradiocionalno naš najveći sestrinski skup iz djelatnosti anestezije i intenzivne skrbi te centralno mjesto u godini za razmjenu stručnih iskustava.

Budući da živimo i radimo u vremenu kada vrijedi izreka da: „Medicinska sestra koja ne napreduje, nezaobilazno nazaduje“, Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC – a Sestre milosrdnice, svake godine na istoimeni kongres uputi veći broj medicinskih sestara i tehničara.

Ove godine na 11. Kongresu sa Zavoda je sudjelovalo 13 medicinskih sestara i tehničara koji su ujedno imali 7 usmenih prezentacija s temama iz zdravstvene njege u intenzivnoj medicini i anesteziji.

Kongres je bio mjesto na kojem su razmjena stručna iskustava, sudionici su dobili priliku da se upoznaju s najnovijim spoznajama u ovom području zdravstvene njege, a omogućio je i našim djelatnicima kraće razdoblje zasluženog odmora.

Ovakvim način trajne edukacije pokušavamo zadržati visoku educiranost i motiviranost medicinskih sestra i tehničara Zavoda jer to svakako i zaslužuju svojim mukotrpnim svakodnevnim radom sa životno ugroženim bolesnicima i stresnim situacijama.

Pripremio: Igor Pelaić, dipl. med. techn., glavni tehničar  Središnje jedinice intenzivnog liječenja, Zavod za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli