Izvještaj s 10. Simpozija medicinskih sestara i tehničara nefrologije, dijalize i transplantacije i 7. Diatransplant 2018 kongresa

Na međunarodnom kongresu, Diatransplant 2018 Congress, održan je Simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega HUMS-a. Simpozij se održavao u Opatiji, u hotelu 4 Opatijska cvijeta, od 11. do 14. listopada 2018. godine.

Simpozij je održan u suradnji s Društvom nefrologije, dijalize i transplantacije Hrvatskog liječničkog zbora. Osim medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske, sudjelovale su i medicinske sestre i tehničari iz susjednih zemalja: Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Zastupljene su bile teme iz područja akutne bubrežne ozljede, peritonejske dijalize i hemodijalize te iz područja transplantacije. Prikladno je održana i promocija nove knjige “Akutna bubrežna ozljeda,” autora prof. dr. sc. P. Kesa i sur., uz nadopunjujuće stručno predavanje.

Na simpoziju su sudjelovale sljedeće medicinske sestre Zavoda za nefrologiju i dijalizu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice: Marija Bahorik, bacc. med. techn., Suada Balon, medicinska sestra, Gordana Novaković, mag. med. techn., Vesna Odobašić, bacc. med. techn., Martina Peharec, medicinska sestra i Dijana Žuljević, dipl. med. techn.

Ponosni smo na Mariju Bahorik i njeno stručno predavanje “Alergijske reakcije na polisulfonsku membranu dijalizatora – naša iskustva” zahvaljujući kojem je osvojila nagradu za inovativnost kojom se unaprjeđuje sestrinska praksa. Gordana Novaković, mag. med. techn., održala je stručno predavanje na zanimljivu temu “Terapijska plazmafereza – naša iskustva,” a Ines Kantura, medicinska sestra, prezentirala je aktualnu temu “Procjena boli kod postavljanja peritonejskog katetera.”

Zanimljivim stručnim predavanjima obuhvaćena su sva područja od izuzetne važnosti u liječenju i skrbi za nefrološke bolesnike i unaprjeđenje kvalitete njihovih života s posebnim naslaskom na akutnoj bubrežnoj ozljedi. To je svakako veliki doprinos u kvalitetnijem pružanju zdravstvene skrbi za ove bolesnike, a vrijedna je i razmjena iskustava i znanja s kolegama i kolegicama ostalih dijaliznih centara i nefroloških odjela.

Na kraju simpozija održana je i godišnja skupština Društva nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega HUMS-a na kojoj je podneseno izvješće o radu Društva u 2018. godini te je iznesen plan rada za 2019. godinu tijekom koje će se obilježiti 30. godišnjica Društva, kao i izvješće o sudjelovanju na kongresu EDTNA/ERCA (The European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association) u rujnu ove godine u Genovi, Italija.

Pripremila: Gordana Novaković, mag. med. techn.