Izvještaj ovogodišnjeg edukativno-rekreativnog kampa s medicinskom rehabilitacijom za djecu i mlade sa šećernom bolesti

1Pripremila: Martina Tuta, bacc.med.techn., Klinika za pedijatriju KBCSM

I ove je godine, u lipnju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga  organizirao edukativno-rekreativni kamp za djecu i mlade oboljele od šećerne bolesti. Po prvi put kamp je bio u odmaralištu Premantura, u malom mjestu pored Pule. U sklopu odmarališta nalazi se park i sportski tereni na kojima su djeca mogla igrati odbojku i badminton, a ono što je djeci bilo posebno važno je plaža koja je udaljena svega 10- tak minuta od odmarališta.

Uz sportske sadržaje djeci su pripremljene i radionice edukativnog sadržaja u koje su vodili djelatnici Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice, prim. Lavinia La Grasta Sabolić i medicinska sestra Martina Tuta te djelatnici Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i KBC-a Split.
Cilj samog kampa bio je približiti malim pacijentima bolest, naučiti ih kako živjeti s dijabetesom, postići dobru kontrolu bolesti i spriječiti razvoj komplikacija, a sve to na njima jedinstven i zanimljiv način.
Nakon učenja je slijedila relaksacija koja je svaki dan bila u drugačijem obliku: od joge, oslikavanja majica do jednostavnih igara u odmaralištu. Večeri su bile rezervirane za zabavu pod nazivom  „Talent show“ ili „Ples pod zvijezdama“.
Organiziran je i obilazak Pule u okviru kojeg su djeca imala ručak, a na meniju je bila njima omiljena pizza. Tijekom boravka u kampu imali su priliku posjetiti i Brijune gdje su se divili ljepotama nacionalnog parka.

I ovogodišnji edukativno rekreativni kamp je osim učenja obilježilo druženje, radost, smijeh i stvaranje novih poznanstva i prijateljstva.