Izvještaj EORNA, Prag 2013

eorna 2013Pripremila: Marija Jurić, bacc.med.techn.
Od 2.do 4.svibnja 2013. godine je u Pragu, u hotelu Park Inn, je održan sastanak upravnog odbora EORNA-e na kojem je sudjelovala i predstavnica Hrvatskog društva operacijskih sestara (HDOS), medicinska sestra instrumentarka Marija Jurić.

EORNA je neprofitna organizacija koju je osnovala grupa operacijskih sestara 1980.godine. Cilj joj je razvoj suradnje i razmjene iskustva operacijskih medicinskih sestara s kolegicama iz drugih zemalja. U EORNA-i svaku zemlju predstavljaju dvije operacijske sestre, odabrane od svoje matične udruge, te time postaju i članovi upravnog odbora EORNA-e.

Sastanci članova upravnog odbora održavaju se 2 puta godišnje u jednoj od zemalja članica i službeni jezik na sastancima je engleski.

Sastanci u Pragu  su održani s ciljem razgovora o promicanju i održavanju visokih standarda rada operacijskih sestara. Izvještavalo se i o suradnji sa drugim europskim i svjetskim organizacija bitnim za unapređenje rada operacijskih sestara, te o pomoći različitim organizacijama u smislu podrške, savjeta i edukacije.

EORNA svake tri godine organizira kongres u jednoj od zemalja članica na kojem se održavaju razna predavanja, radionice i promocije vezane uz rad u operacijskim salama. Sljedeći kongres će se održati 2015.godine u Rimu, pa je veliki dio ovog sastanka u Pragu bio posvećen i razgovorima o organizaciji tog kongresa.

Hrvatska je članica EORNE od 2003.godine. Sudjelovanjem u toj organizaciji, uključene medicinske sestre, djeluju na poboljšanju i promociji rada operacijskih medicinskih sestara u Hrvatskoj i Europi.

Predsjednica Hrvatskog društva operacijskih sestara (HDOD) Ivanka Budiselić-Vidaić iz KBC Rijeka, je ujedno i predstavnica Hrvatske u EORNA-i, a Marija Jurić iz KBC Sestre milosrdnice, Klinike za traumatologiju njena zamjenica, te je kao jedina predstavnica HDOD sudjelovala na sastanku upravnog odbora EORNA-e. [MĐ.]