Izvješće sa stručnog skupa operacijskih sestara hrvatske i medicinskih sestara vaskularne kirurgije

Od 03. do 05. svibnja 2017. godine u Poreču, u organizaciji Hrvatskog društva operacijskih sestara i KBC-a Rijeka, održavao se: „STRUČNI SKUP OPERACIJSKIH SESTARA HRVATSKE I MEDICINSKIH SESTARA VASKULARNE KIRURGIJE“. Paralelno sa ovim stručnim skupom održavao se je i godišnji kongres Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju.

Ciljevi ovog stručnog skupa bili su: okupiti operacijske i vaskularne medicinske sestre/tehničare, prikazati postojeća saznanja i promovirati sestrinstvo o ovom području. Glavne teme stručnog skupa bile su:

  1. Perioperacijska  zdravstvena skrb vaskularnog bolesnika
  2. Multidisciplinarni pristup zdravstvenoj njezi vaskularnog bolesnika

Medicinske sestre klinike za kirurgiju KBC Sestre milosrdnice aktivno su sudjelovale su na ovom stručnom skupu i to:

  1. Instrumentarke:  Bajramović Gabrijela i Miličević Jasna, s predavanjem:“Sigurnost vaskularnog bolesnika u jedinici Operacijski blok“,
  2. medicinske sestre Odjela vaskularne kirurgije: Pedić  Vedrana i Škaro Dragica, s izlaganjem naziva:“Perioperacijska zdravstvena skrb pri klasičnim i endovaskularnim operacijama AAA“.

Na ovom stručnom skupu sudjelovale su i medicinske sestre kirurške poliklinike: Šoški  Željkica i Miković Darinka.

Slobodno vrijeme medicinske sestre su iskoristile kako bi prisustvovale predavanjima koje su održavali vaskularni kirurzi. Jednako tako, ovaj stručni skup bio je prilika da se razmjene iskustva s kolegicama iz ostalih hrvatskih bolnica ali i steknu nova prijateljstva i kontakti.