Izvješće sa stručnog skupa: “Neonatologija 2017.”

Pripremila: Ela Vujanić, bacc. med. techn., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, Zavod za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje

U KBC – u Zagreb 4. svibnja 2017. održala se Neonatologija 2017. koja jest obuhvatila XXIX. tečaj medicinskog usavršavanja i XXI. simpozij hrvatskih neonatologa te XVIII. tečaj trajnog usavršavanja i XV. znanstveno – stručni skup medicinskih sestara neonatologije s korisnim i zanimljivim predavanjima domaćih i inozemnih stručnjakinja, okruglim stolom i radionicom na kojima su prisustvovale i Zila Mikić, bacc. med. techn., Sana Šavorić, bacc. med. techn. te Ela Vujanić, bacc. med. techn. sa Zavoda za neonatologiju, nedonoščad i intenzivno liječenje KBC – a Sestre milosrdnice.

Cilj događanja je, napose, širenje već stečenog znanja, ali i edukacija o novim tehnikama i spoznajama u JILN – u. No u središtu pažnje bila je i (ne)postojeća pedijatrijska (usko, neonatološka) sestrinska dokumentacija koja, nažalost, još uvijek nije poprimila elektronički (standardizirani) oblik, već je uglavnom u (nestandardiziranom) papirnatom obliku, vrlo manjkava i neprilagođena. Razumijevajući potrebe onih najmanjih, potrebe profesije i važnost implementacije standardizirane pedijatrijske sestrinske dokumentacije, osnovana jest tzv. radna skupina koja se bavi tom problematikom, kako bismo napokon imali svrsishodniju i standardiziranu pedijatrijsku sestrinsku dokumentaciju. To će, vjerujemo, u budućnosti uvelike poboljšati pružanje zdravstvene njege kako na odjelima za nedonoščad i novorođenčad, tako i na svim drugim dječjim odjelima, ali i smanjiti količinu „kradljivaca vremena“ medicinskim sestrama.

Za zaključiti jest da je Neonatologija 2017. korisno i važno, svečano, događanje za medicinske sestre jer je neonatologija područje koje se rapidno, iz dana u dan, mijenja i napreduje. Veliki odaziv i posjećenost, kao i sama kvaliteta događanja, upućuje na to da medicinske sestre neonatologije „vape“ za takvim i srodnim događanjima kojih je, nažalost, manje nego što bismo željeli.